KOŠARKA

Krivo mi je što nikad nismo okupili najjači tim

Avaz.ba

23.11.2017

Nemanje Gordića nije bilo u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. u avgustu, ali ćemo odličnog plejmejkera ponovo gledati u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine u duelima grupe E za odlazak na Mundijal.

Gordić je na okupljanje “Zmajeva” u Sarajevo, uoči sutrašnjeg meča s Rusijom, stigao kao jedan od najiskusnijih igrača.

Podrška mlađima 

- U seniorskoj reprezentaciji debitirao sam prije desetak godina, vrijeme je, zaista, brzo prošlo. Sad sam jedan od najiskusnijih, sad je na meni da pomažem mlađim igračima kao što su stariji nekad meni - kaže košarkaš crnogorske Budućnosti, kojem je žao što u tom periodu nismo uspijevali okupiti sve najbolje igrače u jednu ekipu.

- Krivo mi je što nikad nismo imali najjaču moguću ekipu na okupu. To je ogromna šteta. Često pomislim da bi, uz trenere kakve smo imali i kakve sada imamo, sve to bila potpuno druga priča, bolja i za nas i za bh. sport - ističe Nemanja.

Prvi ispit u borbi za jedno od tri mjesta u grupi koja vode u nastavak kvalifikacija, Gordića (29) i saigrače očekuje sutra (18.45 sati) u Skenderiji.

Vrhunske ekipe

Gost nam je Rusija, od koje smo izgubili svih osam prethodnih međusobnih susreta. Gordić je igrao posljednja tri.

- Igrali smo protiv Rusa na Evropskom prvenstvu 2015., pa prošle godine dva puta u kvalifikacijama... Oni su jaki, igraju u vrhunskim ekipama, ne samo u Euroligi, nego i u regionalnoj VTB, koja je među najjačima u Evropi.

To što im nedostaju pojedini igrači, ne bih mnogo komentirao. Nedostaju i nama pa sumnjam da oni baš nešto previše to komentiraju - kaže Gordić te dodaje da su Rusi definitivno favoriti.

- Četvrti su u Evropi, ali ćemo sigurno na domaćem terenu odigrati dobru utakmicu. Nismo imali mnogo vremena za pripreme, ne možemo očekivati neku tečnu igru, ali trudit ćemo se da budemo što bolji. Vidjet ćemo za šta će to biti dovoljno - rekao je Gordić.

Bitno je pobjeđivati

Gordić ove sezone igra u odličnoj formi (prosjek 14,9 poena i 4,4 asistencije u regionalnoj ABA ligi), ali njega mnogo više raduju dobri rezultati crnogorskog prvaka, koji vodi u ABA ligi s omjerom od 9-1.

- Za sada je sve dobro, najbitnije je da pobjeđujemo. No, dugačka je sezona, rano je bilo šta komentirati - kaže Nemanja.


 8

puta naši košarkaši su igrali protiv Rusije i svih osam puta smo poraženi: 

EP 1993: 77:99.

EP 1995 (kvalifikacije): 77:97, 87:94.

EP 1997: 55:65.

EP 2001: 63:83.

EP 2015: 61:81.

EP 2017 (kvalifikacije): 54:83, 67:78.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.