KOŠARKA

"Ne zaboravite genocid", piše na Jusufovim patikama

Poruka na engleskom jeziku na Nurkićevim patikama

E.J.

1.12.2017

Jusuf Nurkić spada među sportiste koji gledaju mnogo dalje od terena i ne libe se komentirati teme pred kojima mnogi zatvaraju oči...

Dvadesettrogodišnji Živiničanin, koji u dresu Portland trejl blejzersa igra svoju četvrtu i za sada najuspješniju sezonu u američkoj NBA ligi, i daleko od domovine pomno prati zbivanja u Bosni i Hercegovini.


Burne reakcije


Najnovije presude za ratne zločine počinjene u našoj državi, naišle su na burne reakcije u BiH i regionu.

Našeg košarkaškog asa naročito su iritirala i potresla nastojanja pojedinaca, koji bi željeli ne samo da minimiziraju nego i da, ako je kako moguće, prebrišu zločine i genocid koji je u periodu od 1992. do 1995. godine počinjen nad Bošnjacima.

Stoga je, kako nam je potvrdio, odlučio da, kao simboličnu podršku žrtvama, u svim narednim utakmicama najjače svjetske košarkaške lige na svojim patikama ima ispisanu poruku "Never forget genocide" (“Ne zaboravite genocid”).

- Već igram u patikama na kojima je napisana ta poruka. U svakoj sljedećoj utakmici bit će isto - rekao nam je Nurkić, koji nije želio detaljnije govoriti o ovoj temi, naglasivši da poruka dovoljno govori.


Sve isto


Emocije prema svojoj državi Jusuf nije mogao skriti i u nedavnom velikom intervjuu za čuveni američki sportski portal "Sports Illustrated", koji je Jusufovu karijeru nazvao "putovanjem od anonimnog tinejdžera s Balkana do potencijalnog temelja NBA ekipe".

- Zaplačem kad god odem kući, jer se ništa ne mijenja i svi su zaglavljeni u mjestu.

Sa 1.000 dolara mjesečno, u Bosni možete sjajno živjeti, sa 10.000, vi ste kralj - rekao je Nurkić, koji ove sezone blista kao startni centar Portland trejl blejzersa sa prosjekom od 15,1 poena, 7,7 skokova i 2,1 asistencijom po meču.



Nurkić: Razočaran situacijom u BiH


Sve imam u Portlandu

Nurkiću na kraju sezone, u junu, istječe ugovor s Blejzersima, ali on kaže da bi volio ostati u Portlandu, u kojem je našao sve.

- Portland mi je dao sve što sam želio - grad, navijače, saigrače... to zvuči perfektno za mene. Ne želim da se ovo završi, želim biti ovdje - rekao je Jusuf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.