KOŠARKA

Vratili 300.000 KM duga, sada žele igrački pojačati 'Zmajeve'

Bukva: Nazire se rješenje

E. J.

4.12.2017

Jedna pobjeda u dva meča, na prvi pogled, i ne izgleda kao nekakvo senzacionalno ostvarenje. 

No, činjenica da smo protiv dva najteža rivala u grupi ipak izvukli tri boda (pobjeda nad Rusijom od 81:76 u Sarajevu, gostujući poraz od Francuske od 65:84 u Ruanu) predstavlja značajan kapital uoči nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Ključni susret

Potpredsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Sejo Bukva vjeruje da bismo već u narednom kvalifikacijskom meču, protiv Belgije u februaru kao domaćini, mogli i otvoriti vrata druge runde kvalifikacija.

U tom duelu naši "Zmajevi" mogli bi biti jači za novog naturaliziranog igrača, odličnog američkog plejmejkera Skotija Vilbekina (Scottie Wilbekin), koji nastupa za tursku Darušafaku.

- Vilbekin je ispunio zahtjev i počeli smo proceduru kako bi on dobio naše državljanstvo. Potrebno je da nam dostavi još neke dokumente kako bismo kompletirali dokumentaciju.

Imamo obećanja da bi Vilbekin mogao po hitnom postupku dobiti pasoš. Time bismo otvorili vrata njegovom nastupu za reprezentaciju, nadamo se već protiv Belgije, što bi mogla biti ključna utakmica za nas - dodaje Bukva.

Njegov će biti i prijedlog da delegacija KSBiH početkom iduće godine obavi razgovor s našim najboljim košarkašem Jusufom Nurkićem, mada je NBA liga stavila zabranu za nastupe svojih igrača u kvalifikacijama za Svjetsko prvenestvo tokom sezone.

- Nurkić je prijeko potreban ovom timu, moj je stav da bismo s njim trebali obaviti razgovor. S Nurkićem i Vilbekinom u rosteru mislim da bismo mogli parirati praktično svakom rivalu - ističe Bukva.


Nurkić: Bh. zvijezda u NBA ligi

Naknadne uplate

Uporedo s nastojanjima da pojača reprezentaciju, aktuelno rukovodstvo KSBiH vodi još veću bitku izvan terena, čiji je cilj sanirati katastrofalnu finansijsku situaciju, izazvanu dugogodišnjim neplaćenjem poreza i sumnjivim finansijskim transakcijama u ranijem periodu.

- Veoma je bitno da smo relaksirali situaciju kad je u pitanju PDV (porez na dodanu vrijednost), jer smo dug smanjili za približno 300.000 KM. Javila se mogućnost da naknadno fakturišemo porez, koji ranije nije plaćen, firmama s kojima smo poslovali.

Kad smo im priložili pismeni stav Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH) prema kojem je to moguće u okviru zakonskih normi i da im to neće predstavljati dodatni teret, pojedine firme su uplatile PDV. Time smo značajno smanjili dug, čija je glavnica iznosila približno 500.000 KM - pojašnjava Bukva.

Košarkaški savez BiH uložio je i žalbu na rješenje Porezne uprave Federacije BiH, što će Savezu dati dovoljno vremena da pokuša dogovoriti reprogram, kao i eventualni otpis kamate za neplaćeni porez na dohodak u slučaju po Savez nepovoljne odluke (Savez po ovom osnovu duguje 460.000 KM).

- Tražimo i način na koji bismo izvršili obaveze prema dobavljačima. Očekujemo uplate pojedinih sponzora, kao i podršku države... U svemu tome se vidi neko rješenje za Savez, ali daleko od toga da će biti jednostavno - rekao je Bukva.


Dva kandidata za generalnog sekretara

Na konkurs za generalnog sekretara zvanično se nije prijavio nijedan kandidat. No, Bukva kaže da se naknadno pojavio interes pojedinaca pa bi se uskoro ipak moglo iskristalizirati ime koje bi bilo predloženo Upravnom odboru.

- Dvije osobe su iskazala interes i očekujem da nam dostave program rada, koje bismo razmotrili na sjednici Upravnog odbora, a potom možda iznijeli prijedlog Skupštini, koja i imenuje i razrješava generalnog sekretara - kaže Bukva, koji ovog puta nije želio otkrivati imena potencijalnih kandidata.

Ostavke na stolu

Mevludin Delibašić, Sejo Bukva i Mirsad Đonlagić podnijeli su ostavke na dužnost članova Upravnog odbora KSBiH, ali su oni u tehničkom madatu još uključeni u rad Saveza, jer njihove zamjene nisu izabrane.

- Kantonalni savez Sarajevo, koji me je delegirao u Upravni odbor, odbio je moju ostavku, ali je ona i dalje na stolu. Obje opcije su otvorene. Neću se povući ako bi to Savezu u tom momentu stvorilo probleme, ali sam isto tako odmah spreman ustupiti mjesto onome ko misli da može bolje - kaže Bukva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.