KOŠARKA

Razija Mujanović: U Savezu misle da se mogu zezati mojim imenom

Mujanović: Ponuda samo pokriće

E. JESENKOVIĆ

8.12.2017

Izbor Razije Mujanović u Kuću slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), osim što je privukao pažnju zbog toga što se naša legendarna igračica našla rame uz rame s najvećim asovima ovog sporta, pokrenuo je i nove rasprave o tome zašto Razije nema u strukturama našeg Saveza.

Iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine potom je saopćeno da su Mujanović otvorena vrata KSBiH te da će se s njom razgovarati o tome. Nekoliko sastanaka je zaista i upriličeno, ali je njihovim ishodom Razija veoma razočarana.


Nema smisla

- Iskreno, ono što su mi ponudili nema smisla. Prema njihovoj zamisli, vodila bih neki direktorij za žensku košarku i bila bih angažirana samo kad se okupi reprezentacija, odnosno samo kad je neko takmičenje. 

Stoga sam ovu ponudu shvatila kao pokriće da oni u javnosti mogu reći: "Eto, mi smo nudili, Raza neće..." Ne, Raza hoće, ali samo kroz pravi, profesionalni odnos, kroz konstantni rad, realizaciju programa i aktivnosti tokom cijele godine... - s ogročenjem kaže Mujanović.

Ona je uvjerena da je cijela priča u vezi s njenim angažmanom pokrenuta kako bi se umirila javnost, a krivica usmjerila prema njoj.

- Izabrali su pogrešan pristup. U Savezu misle da se mogu zezati mojim imenom, ali ja nisam bilo ko. Ne želim biti saučesnik u dodatnom srozavanju ženske košarke.

Kao profesionalac sam 18 godina radila vani, stekla renome i neću dozvoliti bilo kome da me sroza na nivo amatera, koji će se tu pojaviti nekoliko puta godišnje, bez prava odlučivanja i bitnijeg utjecaja na rad Saveza - dodaje Mujanović.

Košarkašica s nekoliko evropskih titula i medalja s najvećih takmičenja dodaje da ne krivi previše članove Upravnog odbora KSBiH.

- Posebno se to odnosi na Seju Bukvu, za kojeg smatram da je dobronamjeran. No, mislim da na Upravni odbor preveliki utjecaj imaju pojedine osobe iz Kancelarije KSBiH, a možda i oko nje.

Servira se priča da je stanje takvo da se otpuštaju ljudi iz Kancelarije i da ne mogu primati nove radnike, ali zaboravljaju da zbog mene nikoga ne bi morali tjerati niti je moj angažman vezan za status nekoga drugog u Savezu - ističe Mujanović, naglašavajući još jednu stvar za koju smatra da je bitna.

Grozno stanje

- Posao koji bih ja radila, koliko znam, nijedna druga osoba do sada nije obavljala. Ili možda jeste, ali u ilegali, bez ikakve odgovornosti i za je to, vjerovatno, plaćena.

Mislim da je u tome jedan od problema. Ulazak Raze Mujanović u Savez mnogima bi ugrozio i pozicije i interese - kaže Mujanović.

Primala je, kaže, "dobronamjerne" savjete da ne ulazi u Kancelariju, jer je stanje grozno, da ne bi izdržala jedan dan...

- A kad ih ja pitam zašto su oni tu dvadesetak godina kad je tako loše, nastaje muk, bez odgovora. Naravno, meni je jasno zašto me ne žele. Da sam svakog dana tu, iz prve ruke bih se uvjerila kako Savez funkcionira, kome je stalo do sporta, a kome su primarni lični interesi, gomilanje funkcija i uzimanje novca za svaku od njih.

Čitali smo o tome šta se i kako radilo u Savezu, kako je Savez finansijski propadao, a da li je iko za šta ikada pozvan na odgovornost? Naravno da nije.

I zato njima smeta Raza Mujanović. Znate, moj je sportski moto da, ako se takmičim, onda želim i da pobijedim. Njima su, ipak, od sporta bitnije neke druge stvari... - izjavila je Mujanović.

Bukva: Razi bih dao da izabere funkciju 



Bukva: Prijedlog Upravnog odbora. Bukva: Prijedlog Upravnog odbora

Bukva kaže da je ponuda o angažmanu Razije Mujanović u direktoriju za žensku košarku bio prijedlog Upravnog odbora, a da bi on, lično, dao Raziji da bira funkciju koju će obavljati u KSBiH.  

Raza je košarkaška veličina, njoj je mjesto u Savezu, kao i svim bivšim asovima koji žele pomoći. Moja je želja bila da Mujanović, ako želi, bude generalni sekretar. Ona mi je rekla da se ne vidi u toj ulozi, već da najviše može pomoći u ženskoj košarci.

Potom sam predložio da preuzme mjesto direktora za žensku košarku, ali je stav Upravnog odbora da nema novog zapošljavanja u Savezu zbog teške finansijske situacije, već da se napravi direktorij na čijem bi čelu bila Mujanović, a članovi još neke od naših poznatih košarkašica. Pozvat ću Raziju na narednu sjednicu Upravnog odbora da u zajedničkom razgovoru pokušamo naći rješenje - kaže Bukva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.