KOŠARKA

Dramatično do zadnjih sekundi: Cedevita preokretom izvukla pobjedu protiv Cibone

Avaz.ba

15.12.2017

Nakon poraza u gostima kod Morabanc Andore, Cedevitu je čekala još jedna teška utakmica, ovaj put u domaćem prvenstvu protiv Cibone. U gradskom derbiju ipak je na kraju slavila 84:81 iako je gotovo cijelim tokom susreta Cibona bila u prednosti te se činilo da će na kraju slaviti.

Tragičar je ispao Marko Tomas koji je u završnici uzeo stvari u svoje ruke, ali nije realizirao posljednje napade i Cedevita je proslavila pobjedu za koju je morala proliti puno znoja.

Ante Nazor dobro radi i za potvrdu toga nedostaju tek konkretniji rezultati. Međutim, pomak u igri Cibone je očit, igračima je pronašao prave pozicije i Cibona je danas osjetno bolja nego prije mjesec-dva. Ipak, bolja je i Cedevita u odnosu na početak sezone, posebno u odnosu na onaj prvi duel u ABA ligi u kojem je Cibona slavila u produžetku.

I ovdje su Cibosi odlično krenuli, od 10:10 u četvrtoj minuti preuzeli su u potpunosti kontrolu nad susretom i do kraja prve dionice pobjegli su na 27:15.

U završnici prve četvrtine posebno se istakao Ivan Novačić koji se apsolutno preporodio dolaskom Nazora na klupu. Ubacio je svih šest Ciboninih poena u zadnju minuti prve dionice te pomogao svojoj ekipe da se potpuno odvoji. Najveću prednost Cibona je imala u 13. minuti kada je vodila 30:15 što znači da je napravila seriju 20:5 i sve do posljednje četvrtine održavala je ugodnu razliku. 

Cedevita se prvi put uspjela spustiti na četiri poena zaostatka početkom posljednje četvrtine i tako naznačila kako bi se mogla vratiti u utakmicu. Tricama Bošnjaka i Tomasa Cibona je ipak čuvala prednost, a kada je Žorić dvije i pol minute prije kraja povisio na 80:72, činilo se da će gosti slaviti.

Međutim Cedevita je preko Čerija (Cherry) i Ukića napravila seriju 12:1 i stigla do preokreta i na kraju do pobjede 84:81.

Marko Tomas uzeo je u završnici stvari u svoje ruke, ali prvoj je ubacio samo jedno slobodno bacanje, zatim izgubio loptu i na kraju promašio tricu za produžetak.  Cedevitu su predvodili Roko Ukić s 25 poena (5/10 trica) i Demetrius Nikols (Nichols) sa 16 poena i šest skokova dok su kod Cibone najbolji bili Ivan Novačić s 23 poena, Marko Tomas s 14 poena i Luka Žorić s osam poena, 12 skokova i sedam asistencija, piše sportnet.rtl.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.