KOŠARKA

KSBiH bira generalnog sekretara: Šabanija ili Džemić

Avaz.ba

16.12.2017

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine nedavno je raspisao konkurs za generalnog sekretara, na koji se, međutim, niko nije prijavio.

Znajući stanje u našoj krovnoj košarkaškoj organizaciji, to i nije iznenađenje, jer osoba koja sjedne u fotelju generalnog sekretara, automatski preuzima obavezu vođenje na samo kancelarije nego i rješavanja nagomilanih problema, prije svega finansijske prirode (prema Statutu KSBiH, upravo je generalni sekretar zadužen za racionalno i zakonito korištenje materijalnih sredstava Saveza). 

Slijedi sjednica

Naknadno su se, ipak, pojavila dvojica kandidata koja su pokazala interes za ovu funkciju. Prema našim saznanjima, to su Nermin Šabanija i Nedim Džemić iz Sarajeva, s kojima su, kako smo saznali, predstavnici Košarkaškog saveza BiH već obavili razgovore.

Šabanija je prije nekoliko godina bio član Upravnog odbora Košarkaškog kluba Bosna, dok se Džemić nekada aktivno bavio košarkom. Poslije je Džemić bio angažiran u sarajevskom klubu Realway na dužnosti predsjednika, a radio je i kao koordinator omladinskih selekcija u akademiji Košarkaškog saveza Katara.

Očekuje se da će Upravni odbor KSBiH raspravljati o obojici kandidata i možda se već na narednoj sjednici odlučiti za jednog, čije će ime biti predloženo na usvajanje Skupštini KSBiH, koja i razrješava i imenuje generalnog sekretara.

Ostavka Barbarića

Sjednica Skupštine trebala se održati još prošlog mjeseca, ali je prolongirana upravo zbog toga što Upravni odbor nije imao rješenje za poziciju generalnog sekretara.

Podsjetimo, KSBiH je praktično bez generalnog sekretara već skoro punu godinu, jer je krajem 2017. Dubravko Barbarić podnio ostavku. Barbarić je na toj dužnosti proveo nešto više od osam mjeseci.

Njegovog nasljednika, kao što je, uostalom, bio slučaj i s Barbarićem, očekuje zaista težak zadatak da, zajedno s Upravnim odborom, pokuša riješiti dugovanja Saveza, koja su se godinama gomilala i dostigla milionsku cifru samo na ime poreza.

Mečevi u Sarajevu ili Tuzli

Muška seniorska reprezentacija BiH naredna dva meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. odigrat će u februaru iduće godine.

Prvo ćemo 23. februara kao domaćini igrati protiv Belgije, a potom dva dana kasnije gostovati Rusiji. Prema nezvaničnim informacijama, Belgiju bismo trebali ugostiti ili u Sarajevu ili u Tuzli. “Zmajevi”, koje vodi proslavljeni trener Duško Vujošević, prošlog mjeseca su u uvodnim kvalifikacijskim mečevima savladali Rusiju u Sarajevu (81:76) te izgubili na gostovanju Francuskoj u Ruanu (65:84).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.