Dvostruki prvak Turske želi Denisa Halilčevića

Avaz.ba
09.01.2018 18:34
A
A
A

Denis Halilčević novo je ime na bosanskohercegovačkoj košarkaškoj sceni, ali se za njega već interesiraju ozbiljni evropski klubovi.

Momak iz Banovića, kojem još jedan centimetar nedostaje do dva metra, u avgustu će proslaviti 16. rođendan. Do tada bi i formalno mogao postati član Tofaša iz Burse, drugoplasiranog tima turske lige i učesnika Eurokupa. Tofaš je u dva navrata bio i prvak Turske (1999, 2000).

Individualni rad

Denisov potencijal primijetio je Samir Selesković, nekadašnji reprezentativac BiH, koji je od ove sezone glavni trener za individualni razvoj igrača u Tofašu.

- Halilčević je u oktobru trenirao s Tofašem, a sada će dvije sedmice provesti u klubu. Tofaš je veoma zainteresiran za Halilčevića. Moje je mišljenje da je riječ o igraču koji bi, ako se njegova karijera bude pravilno razvijala, mogao kao stranac nastupati u najvišem rangu u Turskoj - kaže Samir.

Dobri uvjeti

Halilčević već osam godina trenira u tuzlanskom klubu ABC Basket, koji vodi Ozren Selesković, bh. trener poznat po radu sa mladim igračima.

- I Samirova i moja procjena je da Denis, uz dobre uvjete, može biti ozbiljan seniorski igrač. On je još prije približno dva mjeseca bio u Turskoj, gdje su ga gledali svi treneri Tofaša, od kadetskog do prvog tima. Njihovo je mišljenje, također, da je riječ o vrhunskom potencijalu. Denisu je 15 i po godina, narast će više od dva metra, s tim da neće biti petica nego više vanjski igrač, koji može pokrivati i poziciju četvorke - rekao je Ozren Selesković.

Obući dres BiH

Ozren Selesković naglašava da Denisov eventualni inozemni transfer ne bi značio i prihvatanje tamošnjeg košarkaškog državljanstva, što često rade mladi igrači kako bi imali bolji status u novoj sredini.

- Denis se već izjasnio da mu je želja da, ako dostigne taj nivo, nastupa za našu reprezentaciju. Inače, on je još prošle godine bio na kontrolnom testiranju za mlade igrače u Bijeljini, koje je organizirao Košarkaški savez BiH. Iako najmlađi, bio je uvjerljivo najbolji na testiranju - kaže Ozren.