KOŠARKA

Dvostruki prvak Turske želi Denisa Halilčevića

Avaz.ba

9.1.2018

Denis Halilčević novo je ime na bosanskohercegovačkoj košarkaškoj sceni, ali se za njega već interesiraju ozbiljni evropski klubovi.

Momak iz Banovića, kojem još jedan centimetar nedostaje do dva metra, u avgustu će proslaviti 16. rođendan. Do tada bi i formalno mogao postati član Tofaša iz Burse, drugoplasiranog tima turske lige i učesnika Eurokupa. Tofaš je u dva navrata bio i prvak Turske (1999, 2000).

Individualni rad

Denisov potencijal primijetio je Samir Selesković, nekadašnji reprezentativac BiH, koji je od ove sezone glavni trener za individualni razvoj igrača u Tofašu.

- Halilčević je u oktobru trenirao s Tofašem, a sada će dvije sedmice provesti u klubu. Tofaš je veoma zainteresiran za Halilčevića. Moje je mišljenje da je riječ o igraču koji bi, ako se njegova karijera bude pravilno razvijala, mogao kao stranac nastupati u najvišem rangu u Turskoj - kaže Samir.

Dobri uvjeti

Halilčević već osam godina trenira u tuzlanskom klubu ABC Basket, koji vodi Ozren Selesković, bh. trener poznat po radu sa mladim igračima.

- I Samirova i moja procjena je da Denis, uz dobre uvjete, može biti ozbiljan seniorski igrač. On je još prije približno dva mjeseca bio u Turskoj, gdje su ga gledali svi treneri Tofaša, od kadetskog do prvog tima. Njihovo je mišljenje, također, da je riječ o vrhunskom potencijalu. Denisu je 15 i po godina, narast će više od dva metra, s tim da neće biti petica nego više vanjski igrač, koji može pokrivati i poziciju četvorke - rekao je Ozren Selesković.

Obući dres BiH

Ozren Selesković naglašava da Denisov eventualni inozemni transfer ne bi značio i prihvatanje tamošnjeg košarkaškog državljanstva, što često rade mladi igrači kako bi imali bolji status u novoj sredini.

- Denis se već izjasnio da mu je želja da, ako dostigne taj nivo, nastupa za našu reprezentaciju. Inače, on je još prošle godine bio na kontrolnom testiranju za mlade igrače u Bijeljini, koje je organizirao Košarkaški savez BiH. Iako najmlađi, bio je uvjerljivo najbolji na testiranju - kaže Ozren.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.