KOŠARKA

Nurkić će biti prvi bh. sportista vrijedan 100 miliona dolara?

Avaz.ba

15.1.2018

Los Anđeles lejkersi žele Jusufa Nurkića, vijest je koju su objavili pojedini američki mediji, kalkulirajući o tome de bi do kraja roka za razmjene igrača u februaru jedna od najglamuroznijih i najtrofejnijih ekipa u NBA ligi mogla krenuti u lov na bosanskohercegovačkog centra.

Jusuf posjeduje sve što bi Lejkersi mogli tražiti od svog budućeg prvog centra, ne samo vanserijski igrački kvalitet nego i stil igre, ali i godine s obzirom na to da će Jusuf u avgustu proslaviti tek 24. rođendan i uklapa se u plan podmlađivanja ekipe sa 16 titula prvaka najjače svjetske košarkaške lige.

Sjajan učinak

Ranije se spominjao i interes Boston seltiksa, Vašington vizardsa, Dalas maveriksa... No, iz Portlanda za sada nema nagovještaja da su se spremni rastati od centra iz Živinica (213 centimetara), pogotovo zato što je jasno da za novac za koji Jusuf trenutno igra, ne mogu dobiti ni približno kvalitetnu zamjenu. 

Nurkićevih 2,9 miliona dolara, kolika je vrijednost njegovog ugovora s Blejzersima za sezonu 2017/2018., dvostruko je, naime, manje i od prosječne NBA plaće, a kamoli ugovora neke od zvijezda, što je status koji Nurkić, objektivno, sve više uživa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nurkić: Interesiraju se i Lejkersi. Nurkić: Interesiraju se i Lejkersi

Kome to još nije jasno, dovoljno je samo pogledati, recimo, kako su američki mediji pisali o nedavnoj utakmici između Blejzersa i Nju Orleans pelikansa, za koje igra vjerovatno najbolji centar NBA lige Demarkus Kazins (DeMarcus Cousins).

- Jusuf Nurkić ponovo je lično na Bosansku Zvijer. Šutirao je odličnih 9/7 iz igre i promašio samo jedno od šest slobodnih bacanja.

Pored statističkog učinka, Nurkićeva borba s Demarkusom Kazinsom vjerovatno je bio najzanimljiviji dio utakmice iz perspektive Portlanda - napisao je specijalizirani košarkaški portal Blazersedge.com.

Borba divova

U nastavku teksta dodaje se da je finiš meča obilježila borba divova, odnosno da je Nurkić u duelima “jedan na jedan” nadigrao Bugija (Kazinsov nadimak) u napadu te ga dva puta zaredom blokirao u odbrani.

No, partija kakvu je prije tri dana pružio protiv Kazinsa (19 poena, 5 skokova, 3 blokade), koji, inače, ima ugovor vrijedan 134 miliona dolara, nije nikakav izuzetak nego samo potvrda da se Jusuf ravnopravno nosi sa svim vodećim peticama lige.

Žoel Embid (Joel Embiid), Pau i Mark Gasol (Marc), Dvajt Hauard (Dwight Howard), Stiven Adams (Steven), Bruk Lopez (Brook), Nikola Jokić... osjetili su snagu Bosanske Zvijeri, pokazavši da Blejzersi imaju centra nad kojim malo ko u ligi može dominirati.

Potvrđuje to i statistika. Sa 14,7 poena po meču, Nurkić je trenutno osmi najefikasniji centar lige, uz bitnu napomenu da sedam prvoplasiranih ima veću minutažu od njega. Tome dodaje 7,9 skokova, 2,1 asistenciju, 1,3 blokade i 1,1 osvojenu loptu u svojoj četvrtoj NBA sezoni.

Jusuf je osmi najefikasniji centar lige. Jusuf je osmi najefikasniji centar lige

A statistika, dobro je poznato, često igra i presudnu ulogu kad je visina ugovora u pitanju.

Koliko Nurkić vrijedi na tržištu, možda ćemo saznati već u julu, kada mu istječe ugovor s Blejzersima i očekuje potpisivanje novog, bilo sa Portlandom, bilo s nekom drugom NBA ekipom.

Koliko vrijednog, teško je prognozirati, ali ako jedan Stiven Adams (Steven) iz Oklahome, kojeg Jusuf redovno razbija u međusobnim duelima, vrijedi 22 miliona dolara po sezoni, zaista ne bi bilo pretjerano pretpostaviti da bi Nurkićev ugovor na pet godina, na koliko se obično potpisuje, mogao dostići cifru od najmanje 100 miliona dolara. Time bi Nurkić postao rekorder među bh. sportistima!

Bitno je napomenuti da Nurkić igra pod takozvanim debitantskim ugovorom, što znači da Blejzersi mogu izjednačiti drugu ponudu iz NBA i zadržati našeg centra.

Igrač kojeg najviše tuku u posljednjih 20 godina

Koliko glavobolja naš centar zadaje suparničkim ekipama, govori i skoro nevjerovatan podatak da je Nurkić igrač na kojem je, procentualno, u tekućoj sezoni napravljeno najviše nesportskih grešaka (“flagrant foul”) u posljednjih 20 godina!

Američki sportski portal ESPN objavio je prije nekoliko dana tabelu na kojoj se vidi da su četiri od ukupno 43 gruba prekršaja u sezoni napravljena upravo na centru Blejzersa, dvostruko više od bilo kojeg drugog NBA igrača. Na pitanje zašto je to tako, Nurkić je rekao da protivnici često takve faulove vide kao jedini način da ga zaustave.

- Ljudi znaju šta ja donosim i pokušavaju me usporiti. Ne kažem da to rade namjerno, ali to se dešava. Pomalo sam umoran od toga, mislim da bi liga mogla učiniti više da bi me zaštitila, ali to je tako. Sve će biti uredu - rekao je Nurkić.

Nurkić trpi najviše grubosti u ligi. Nurkić trpi najviše grubosti u ligi

2014.

godine Nurkića su na NBA draftu kao 16. u prvoj rundi izabrali Čikago bulsi i odmah, u ranije dogovorenoj razmjeni, proslijedili Denver nagetsima. Od februara prošle godine Jusuf je član Portlanda, koji je Denveru ustupio svog prvog centra Mejsona Plamlija

2,9

miliona dolara vrijedan je Nurkićev ugovor sa Blejzersima za sezonu 2017/2018.

39

mečeva odigrao je Nurkić u sezoni

27,3

minuta bilježi po meču

14,7

poena ima u prosjeku

7,9

skokova u prosjeku

1,3

 blokade po utakmici


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.