KOŠARKA

Abdurahman Kahrimanović, proslavljeni bh. košaršaš: Vratit ću se u Zenicu

D. JURIŠIĆ

15.1.2018

Abdurahman Kahrimanović, nekadašnji bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac, danas živi i radi u Švicarskoj. U svojoj bogatoj karijeri nastupao je za ekipe Zenica-Metalno, Čelik, sarajevski Cenex, kao i za Polzelu u Sloveniji, belgijski Pepinster, hrvatski Šibenik, poljski Ostrov, grčke Atlitikos, Dramu... Igračku karijeru završio je prije pet godina u švicarskom Erlenbahu. 

Najteži period 

- U djetinjstvu i nisam bio visok, ali sam volio igrati košarku. Onda su počeli ozbiljniji treninzi u Čeliku, gdje sam prošao sve omladinske kategorije - kaže na početku razgovora Kahrimanović (42), koji je boravio na odmoru u rodnoj Zenici.

Nekada odlični bek (196 centimetara) prisjeća se kako je zenička ekipa ratne 1994. nastupala u tadašnjem evropskom Kupu Koraća protiv mađarskog Kermenda.

- Pružili smo dobar otpor predstavljajući našu državu u najtežem vremenu. Spremali smo se u Brelima u Hrvatskoj, došli smo iz ratnog okruženja, a dočekao nas je prepun švedski stol. Neobično nam je bilo u prvim danima vidjeti ljude kako normalno treniraju, funkcioniraju - kaže Kahrimanović.

Kao jedinu grešku iz doba aktivnog igranja, izdvojio je brzopleto potpisivanje ugovora za belgijski Pepinster.

- Igrao sam u Sloveniji i bio među deset najboljih strijelaca prvenstva, sedmi strijelac evropskog Saporta kupa... Dobio sam poziv trenera Nikše Bavčevića, koji je sada selektor Ermenije, da idem u Belgiju.

No, samo dva sata nakon što sam potpisao za Pepinster, stigao je poziv s dosta boljim finansijskim uvjetima slovenske ekipe Laško, koja je tada igrala Euroligu. Možda bih u Laškom napravio mnogo više - rekao nam je Kahrimanović, a potom je istaknuo da je najljepši period igračke karijere proveo u Šibeniku.

- Naravno, tu je more, hrvatska liga je bila izuzetno dobra, a Šibenik je svjetski poznat klub. Grad Dražena Petrovića. Izdvojio bih i Grčku, san svakog košarkaša je da igra u njihovom prvenstvu i da tamo živi - kaže Kahrimanović.

Nakon završetka igračke karijere, bio je trener juniora švicarskog Grashopersa. Tri godine je proveo i na klupi ženske ekipe.

- Zbog posla nisam imao mogućnost da prihvatim druge ponude, iako bih to volio. Ko zna, možda me životni put ponovo vrati u te vode. Sada živim sa porodicom u Švicarskoj, a starija kćerka je ovdje, u Zenici, s bivšom suprugom.

Moj cilj je da se svi vratimo u Zenicu, jer smo se ovdje rodili. Uz neku dobru priču, dobar posao, možda čak vezan i za sport, ipak je ovdje moje srce. Svi mi, vani, patimo za našom državom, žao nam je što ovdje situacija nije uređena kao vani – rekao je Kahrimanović.

Voljeti sport 

Uputio je i poruku mladim košarkašima.

- Moraju voljeti ovaj sport, ne smiju se zanositi nekim velikim ugovorima, radom će doći i uspjeh. Očit primjer je Tarik Biberović, koji je počeo u mojoj školi i kod mene napravio prve korake.

Vjerovao je u sebe, zajedno sa svojim ocem, a nedavno je postao član velikog Fenerbahčea, prvaka Evrope, gdje mu je trener Željko Obradović, prema mome mišljenju i najbolji u Evropi - rekao je Kahrimanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.