KOŠARKA

Boša nije želio po svaku cijenu u Prvu ligu

Avaz.ba

23.1.2018

Zijah Kadić u košarci je još od 1955. godine. Tada je, kao učenik na stolarskom zanatu, a na inicijativu profesora fizičkog vaspitanja Ivice Frančeševića, pravio drvene table za koševe u Zvorniku.

To su bili i počeci košarke u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

Odličan rad

Kadić, Hazim Tirić, Milenko Dabić, Milan Mijanović, Slobodan Šišić, Vladimir Cvetković, Esad Ibrahimagić, Ferhat Nožinović, Nazif Hrustanbegović, Haso Hadžimejlić... bili su među istaknutim igračima Košarkaškog kluba Drina u njenim počecima.

Tanjević i njegov pomoćnik Krehić 1978. godine u Zvorniku. Tanjević i njegov pomoćnik Krehić 1978. godine u Zvorniku

Poslije je Kadić bio funkcioner u KK Drina, koji je stigao i do Prve B-lige bivše Jugoslavije.

- Zahvaljujući odličnom radu ljudi, naročito od 1976. do 1985., Drina je od Druge republičke lige stigla do Prve B-lige bivše Jugoslavije - kaže Kadić (78), koji je u tom periodu bio i predsjednik zvorničkog kluba.

- Jedan od naših bitnijih poteza kao uprave bila je odluka o angažiranju Luke Stančića za stručnog saradnika i trenera. Luka je angažiran na preporuku poznatih sportskih radnika, a naših prijatelja Lole Antića, Radeta Savića i Miše Krunića.

Stančić je u to vrijeme bio u radnom odnosu u Košarkaškom savezu Jugoslavije. Vodio je omladinsku reprezentaciju, a pomoćnik mu je bio Dušan Ivković, koji je poslije postao ponajbolji evropski trener - ističe Kadić.


Kadić (bijeli dres) u skoku: Utakmica u Bratuncu iz 1960.. Kadić (bijeli dres) u skoku: Utakmica u Bratuncu iz 1960.

Prema njegovim riječima, s Drinom su sarađivala i druga legendarna košarkaška imena, poput Ace Nikolića, Mirka Novosela, Božidara Maljkovića, a Kadić posebno ističe Bosnine čelnike Vukašina Vukalovića, Huseina Morankića, Gorana Radonjića, kao i trenersku legendu Bogdana Bošu Tanjevića.

Stvarali ekipu

- Kako smo mi stvarali Drinu, tako su Boša i ostali stvarali Bosnu. Odlično smo sarađivali po svim pitanjima. Znam da je Boša, iako su mu drugi govorili da imaju uvjete za Prvu ligu, govorio da “nije vrijeme, da treba čekati da se ekipa podigne na još viši nivo i stabilizira”.

Takav pristup se isplatio i Bosna je kasnije od drugoligaša postala prvak Evrope - prisjeća se Kadić. 

Čelnici Bosne na meču protiv Crvene zvezde prije 28 godina. Čelnici Bosne na meču protiv Crvene zvezde prije 28 godina

Poslije je posao Kadića, inače diplomiranog ekonomistu, odveo u Sarajevo, gdje je bio član Upravnog odbora Bosne, a neko vrijeme i predsjednik “Studenata” (1985. - 1988.).

- Postao sam predsjednik kluba poslije Emina Dukatara. U upravi su bili i Mišo Krunić, Ivica Pekić, Davorin Popović, naš Pjevač, Rođeni Krvavac, Dževad Pašić, Nedžad Brkić, Bruno Soče... Mirza Delibašić obavljao je dužnost direktora.

Trener je bio Draško Prodanović, poslije je ekipu vodio Ibro Krehić sa Milivojem Karalejićem. Bosna je, uz povremene rezulatske oscilacije, bila među najboljim klubovima u bivšoj Jugoslaviji, kako igrački, tako i organizacijski - rekao je Kadić. 

Kadić: Bio i predsjednik Bosne. Kadić: Bio i predsjednik Bosne

Povratak u vrh

Kadić je obavljao razne dužnosti u tijelima košarkaških saveza BiH i bivše Jugoslavije. Dobitnik je mnogih priznanja za rad u košarci. Bio je angažiran i u KK Vogošća. Aktuelni je član Skupštine KK Bosna, a predsjednik Skupštine “Studenata” bio je od aprila 2014. do novembra 2017. 

- U tom periodu je potpisan sporazum o saradnji s Košarkaškim klubom Royal, koji je pomogao da KK Bosna oživi i vrati se u vrh bh. košarke. Nadam se i povratku u vrh regionalne ABA lige - rekao je Kadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.