KOŠARKA

Embid u dresu "Trikolora" protiv "Zmajeva"?

Avaz.ba

17.1.2018

Iz Sjedinjenih Američkih Država dolazi veoma zanimljiva vijest, a to je da bi jedan od najboljih centara NBA lige, Žoel Embid (Joel Embiid), mogao obući dres reprezentacije Francuske, jednog od rivala selekcije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019.

Patrik Bizli (Patrick Beesley), čelnik francuske federacije, priznao je da bi ta mogućnost bila sjajna za "Trikolore" te dodao da je centar Filadelfija siksersa spreman na razgovor. 

- Naravno, ja nisam iz Francuske, ukoliko budem igrao za reprezentaciju, tu je Kamerun, ali Francuska bi bila dobra opcija. Imam mnogo članova porodice i prijatelja u Francuskoj - rekao je centar rođen u Jaundeu (Kamerun).

Bizli je rekao da planira u februaru otputovati u Ameriku, kako bi razgovarao sa Embidovim saigračem iz Filadelfije, bekom Timoteom Luvavu-Kabarotom (Timothe Luwawu-Cabarrot), a iskoristit će šansu da obavi razgovor i sa Embidom.

Pristane li odlični centar igrati za Francusku, teoretski bi mogao nastupiti u duelu "Zmajeva" protiv "Triklora", koje ćemo ugostiti 29. juna, znači van NBA sezone.

Kakvo bi to pojačanje bilo za Francuze, dovoljno govori statistika 23-godišnjeg centra (213 centimetara) ove sezone u NBA ligi - u 31 nastupu bilježio je prosjek od 31,3 minute, 23,8 poena, 10,8 skokova i 3,4 asistencije.

Zanimljivo je, međutim, da drugi francuski as iz NBA lige, Evan Furnije (Evan Fournier), nije zadovoljan vijestima da bi mu Embid mogao postati reprezentativni saigrač.

- Prestanite pisati o Žoelu u reprezentaciji Francuske, to postaje smiješno. Igrati za državu sa kojom nemaš veze za mene je uznemirujuće. Reprezentacija nije samo sportski izazov - napisao je Furnije na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.