KOŠARKA

Musa će biti izabran u top 20 na draftu!

E. J.

12.3.2018

Oko 100 dana ostalo je do izbora najboljih mladih igrača, ne samo iz Sjedinjenih Američkih Država nego i iz cijelog svijeta, na draftu NBA lige.

Znak je to da se i američki eksperti, kao i specijalizirani mediji, sve više upuštaju u prognoze koje bi zvijezde mogle zablistati na već tradicionalnoj ceremoniji 21. juna u Njujorku.

Pored američkih talenata, među kojima prednjači centar Arizona univerziteta Diandre Ajton (DeAndre Ayton), u skupini “internacionalaca”, odnosno igrača iz inozemstva, odlično kotira Džanan Musa.

Prema prognozama mnogih američkih medija, upravo bi mladi bosanskohercegovački as, uz Slovenca Luku Dončića iz španskog Real Madrida, trebao biti najviši evropski izbor na draftu.

- Musa igra solidnu sezonu, u kojoj pokazuje univerzalnu igru i izuzetne šuterske sposobnosti. Fizički je napredovao i sa samo 19 godina solidno se nadmeće sa starijim igračima u Evropi.

Krase ga zrelost u igri i velika borbenost. Ukoliko se prijavi na draft, ima dobre šanse da bude izabran u prvoj rundi - glasi jedna od procjena Musinih kvaliteta.

Izbor u prvoj rundi znači i garantirani ugovor u najjačoj svjetskoj ligi. Inače, u prvoj rundi klubovi biraju ukupno 30 igrača, a posljednje procjene govore da bi 19-godišnjak iz Bihaća (202 centimetra) mogao biti izabran između 15. i 20. pozicije.

Kao ekipe koje pokazuju najveće interesiranje za šutera zagrebačke Cedevite važe Atlanta hoksi, Filadelfija siksersi, Los Anđeles klipersi te, kao što smo već pisali, Portland trejl blejzersi, koji već imaju jednog našeg igrača, startnog centra Jusufa Nurkića.

Musa je već ranije potvrdio da će se prijaviti za draft, a krajnji rok je 22. april. Iako ga sa prvakom Hrvatske veže višegodišnji ugovor, Džanan bi se, navodno, uz obeštećenje, već ovog ljeta mogao otisnuti u NBA.

Vodeći strijelac

Iako je najmlađi igrač reprezentacije BiH u kvalifikacijama, Musa je nakon četiri kola vodeći strijelac “Zmajeva” sa prosjekom od 15,3 poena po meču.

Najefikasniju partiju pružio je u četvrtom kolu, kada je protiv Rusije u Permu postigao 26 poena. S omjerom od 2-2, “Zmajevi” uoči posljednja dva kola imaju dobre šanse da iz grupe E osiguraju plasman u naredni krug kvalifikacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.