KOŠARKA

ABA liga uništava domaće prvenstvo

Avaz Sport

15.3.2018

Kad je prije nešto više od dvije godine pokrenuta ABA liga u novom formatu i s novim rukovodstvom, čelnici regionalnog takmičenja najavili su povlašteni status za klubove-osnivače.

Na koji način, postalo je jasno prije dva dana odlukom Skupštine ABA lige da će učešće u Prvoj ABA ligi biti moguće samo na osnovu rezultata u njenom drugom stepenu, ABA 2, koja je pokrenuta ove sezone.

Dva mjesta 

To znači da će 11 od 12 klubova iz tekuće igrati i u idućoj sezoni Prve ABA lige. Priključit će im se prvak ABA 2, u koju prelazi posljednjeplasirani tim ABA 1. Ovakva odluka dodatno će degradirati ionako već značajno srozana državna prvenstva u regiji.

Dovoljan dokaz je predstojeća završnica Lige za prvaka Bosne i Hercegovine, u kojoj je ono najvažnije već poznato, a to je da će Igokea, čak i slučaju da ne osvoji šestu titulu zaredom, predstavljati BiH u ABA ligi iduće sezone.

Preostala dva najuspješnija kluba u Ligi za prvaka BiH morat će se zadovoljiti učešćem u ABA 2, što je znatno manje od onoga čemu su se nadali Bosna-Royal, Zrinjski, Spars...

- S aspekta domaćeg šampionata, to nije dobra stvar, logično bi bilo da u ABA ligu ide prvak. No, nama su ruke vezane. To je privatna liga, koju ni naš niti drugi savezi u regiji nisu priznali niti možemo utjecati na kriterije prema kojima će birati klubove. Mi se možemo oglasiti, ali to ništa ne može promijeniti - kaže Sejo Bukva, potpredsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Prema njegovim riječima, realnost je takva da su finansijski jači klubovi uspjeli nametnuti formulu takmičenja koja odgovora njima, ali ne slijedi sportske kriterije.

Novac diktira

I to se ne odnosi samo na regiju nego i na kompletnu košarku u Evropi. Najbolji primjer je Euroliga, koja je odavno u privatnim rukama i u kojoj 11 od 16 klubova ima garantirano učešće.

- Novac sve diktira. Euroliga utječe čak i na reprezentacije, pogledajte samo koliko savezi imaju problema kad treba okupiti igrače za kvalifikacijske mečeve.

Pokušava se napraviti sistem sličan američkoj NBA, ali mislim da to u Evropi nije moguće provesti, ni finansijski ni organizacijski - rekao je Bukva.

Podići kvalitet

Kad već ne može utjecati na regionalnu ligu, Košarkaški savez BiH pokušat će uspostaviti red na domaćoj sceni, prije svega odlukom da je od iduće sezone svih 12 klubova dužno od početka igrati Prvenstvo BiH (do sada je bh. predstavnik u ABA ligi bio oslobođen prve faze domaćeg šampionata).

- Nadamo se da će ova odluka podići i kvalitet i interes. Liga će biti jača, gostovanja Igokee sigurno će privući publiku u Kaknju, Sarajevu, Tuzli... I klub koji bude nastupao u ABA ligi, poput Igokee, sigurno će imati veći roster i neće mu predstavljati problem igrati istovremeno oba takmičenja - kaže Bukva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.