KOŠARKA

Gradski derbi u Sarajevu

Avaz Sport

16.3.2018

Utakmice prvog kola košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak prvenstva Bosne i Hercegovine igraju se ovog vikenda.

Najzanimljiviji meč prvog kola Lige 6 za prvaka u Sarajevu odigrat će u subotu gradski rivali Spars i Bosna-Royal u dvorani na Grbavici. U taboru oba tima očekuju težak susret koji će najvjerovatnije odlučiti nijanse, koncentracija i raspoloženje igrača.

Novi igrači 

Trener Bosne Royal Miloš Pejić uoči početka Lige za prvaka dobio je tri nova igrača, nekadašnjeg bh. reprezentativca Ermina Jazvina i dva američka košarkaša, Erika Vašingtona (Eric Washington) i Džejka O'Brajena (Jake O'Brien).

Pejić se nada da će se trojac brzo uklopiti u sistem rada i donijeti napredak u igri "Studenata".

- Utakmica protiv Sparsa je mali derbi, ali mislim da u Ligi 6 svaku utakmicu možemo nazvati tako. Ujednačeni su timovi koji će se boriti za titulu i plasman u Drugu ABA ligu.

Spremali smo smo se i napravili određene promjene u timu, došla su tri nova igrača i nadam se da će nam oni uskoro donijeti boljitak. Igramo protiv dobre ekipe, ali spremni smo da damo maksimum - rekao je Pejić za Fenu.

Strateg Sparsa Marko Trbić svjestan je kvaliteta protivnika i nada se da će njegovi igrači biti na odgovarajućem nivou.

Igokea favorit

- Sigurno će biti teška utakmica između timova koja gaje različite koncepte igre. Potrudit ćemo se da usmjerimo utakmicu na način koji nama više odgovara i da na taj način probamo pobijediti - rekao je Trbić.

Dodaje da je ove sezone Liga 6 veoma jaka, ali da je cilj Sparsa plasman među četiri najbolje ekipe.

- Takmičenje je ove godine izuzetno jako, mislim da nikada nije bilo jače. Ekipe imaju mnoštvo dobrih igrača, a svaki tim ima ambicije da se kvalitetom približi Igokei, koja je i ove godine favorit za titulu prvaka, dok ostale ekipe imaju realne šanse da izbore finale - zaključio je Trbić.

Prenose bodove

Liga 6 za prvaka i Liga za opstanak igrat će se po ligaškom sistemu, s tim što klubovi koji će se boriti za opstanak prenose bodove osvojene u međusobnim susretima u Ligi 11.

Četiri prvoplasirane ekipe iz Lige 6 za prvaka izborit će nastup u plej-ofa. Najviši rang napuštaju tri najslabije ekipe Lige za opstanak.

Raspored

Parovi prvog kola Lige 6 za prvaka: Spars - Bosna Royal (18 sati), Kakanj - Zrinjski (19), Igokea - Široki (19).

Parovi prvog kola Liga za opstanak: Vogošća - Radnik BN Basket (16.30), Bošnjak - Mladost (16.30), Sloboda - Student (19.30). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.