KOŠARKA

Penava je napravio čudo u Americi

Avaz Sport

20.3.2018

Ime Ajdina Penave u bosanskohercegovačkoj košarci teško da znači nešto više izuzev onima koji su usko vezani za ovaj sport u našoj državi. Jednostavno, Ajdin nije dobio šansu da u BiH do kraja iskaže potencijal koji se u njemu krije...

No, ono što nije uspio u svojoj domovini, jeste u postojbini košarke Sjedinjenim Američkim Državama!

Pun pogodak

Krilni centar iz Sarajeva, koji je 11. marta proslavio 21. rođendan, predvodio je svoj Maršal do senzacionalnog plasmana među 32 najbolje u američkoj univerzitetskoj NCAA ligi, a sebi je izborio status vodećeg blokera takmičenja, u kojem nastupa nekoliko stotina ekipa!

Koliku težinu zaista imaju njegove impresivne brojke na Maršalu (prosjek u sezoni 15,6 poena, 8,5 skokova, 3,9 blokada) i kakav je uopće tip igrača Penava, pitali smo Admira Sakoča, poznatog sarajevskog trenera i dugogodišnjeg prijatelja Ajdina i njegove porodice.

- Prvo bih rekao da Ajdin u BiH nije dobio šansu kakvu je trebao, nauštrb njega su forsirani momci od kojih se pojedini danas i ne bave košarkom. Kod njega se odmah vidjelo da ima kreaciju, šut, dribling... ali je, zbog njegove visine i građe, trebalo čekati da fizički napreduje - kaže Sakoč.

Vrhunski karakter

Stoga se odlazak na školovanje na Maršal prije tri godine pokazao kao pun pogodak, naročito u tekućoj sezoni, u kojoj je Ajdin igrački eksplodirao, pružajući niz blistavih partija među najboljim mladim američkim igračima.

- U toj masi, među hiljadama američkih talenata, Ajdin je napravio čudo i izdvojio se igrama - dodaje Sakoč, naglašavajući da u ovom momentu naši reprezentativni “Zmajevi” nemaju košarkaša takvog profila.

- Ne bih sad nagađao o tome koji su Ajdinovi krajnji dometi, da li je to NBA draft, Euroliga ili nešto treće, ali je definitivno da takav tip igrača nemamo u reprezentaciji, ne znam kad ćemo i imati.

Sa svojih 206 centimetara, Penava je polivalentan igrač. Može pogađati izvana, trčati kontre, ali i igrati leđima košu... Sposoban je pokrivati pozicije od dva do četiri - rekao je Sakoč.

Neće još na draft

Prema riječima Sakoča, za Penavu, koji je ranije bio član sarajevskih ekipa Play Off i Spars te juniorski reprezentativac BiH, već se interesiraju mnogi menadžeri. No, svi planovi za profesionalnu karijeru vjerovatno će biti prolongirani za 2019. godinu.

- Koliko znam, Ajdin je fokusiran na studij i prioritet mu je da to uspješno privede kraju. Šta će biti poslije toga, da li će se naći na NBA draftu, teško je prognozirati, ali sam uvjeren da Ajdin ima dobru sportsku perspektivu - rekao je Sakoč.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.