KOŠARKA

Juniori u svijetu seniora

E. J.

15.4.2018

Škola košarke GEN počela je s radom u oktobru 2011. godine. Osnivači su naši poznati reprezentativci Nenad Marković, Emir Halimić i Gordan Firić. GEN je od ove sezone prerastao, praktično, u klub, jer se prva ekipa priključila A-2 ligi Bosne i Hercegovine, i to veoma uspješno.

Kao drugoplasirani tim grupe jug, GEN se protiv pobjednika grupe sjever Živinica bori za finale, čiji će pobjednik od iduće sezone igrati viši rang A-1 ligu. Halimića, koji je glavni trener, raduje što su njegovi mladići sazreli.

- Naša ekipa je formalno seniorska, ali je čine uglavnom kadeti i juniori i nisam bio siguran kako će reagirati protiv veoma iskusnijih rivala. No, momci su me, zaista, oduševili. Ovo će im biti velika škola za budućnost. Rijetkost je da ovako mladi igrači imaju šansu da u kontinuitetu igraju takmičarsku košarku - kaže Halimić.

Bek GEN-a Hamza Begić stigao je do juniorske reprezentacije BiH. Na širom spisku bili su Ali Mašić i Igor Gušić, dok je Vuk Kusmuk na pragu dresa bh. kadeta.

- Počeli smo od mini basketa, a sad smo stigli do prvog tima, neki momci i do reprezentacije... Time ispunjavamo ono što nam je cilj, da promoviramo domaće igrače - ističe Halimić.

Nekadašnji selektor bh. kadeta kaže da mu je zadovoljstvo raditi s djecom koja su voljna učiti te da ima ljudi koji su prepoznali taj koncept i dali mu podršku.

- Pokušavamo stvoriti što bolje uvjete, od dvorane, u čemu nam je pomogao Predrag Radan, pa do organizacije utakmica. I s roditeljima imamo odličnu saradnju, svima nam je zajednički cilj da djeca dobiju šansu da se afirmiraju u sportu - rekao je Halimić. 

Ekipu GEN-a čine sljedeći igrači: Haris Hasagić, Tarik Huremović, Vuk Kusmuk, Din Kulović, Dino Bajramović, Ali Mašić, Hamza Begić, Emir Osmanspahić, Igor Gušić, Hamza Međedović, Emir Suljović, Luka Kusmuk, Nedim Tihić, Sabahudin Jahić, Harun Konjić i Omar Kulović.

Glavni trener je Emir Halimić. U stručnom štabu su još Arman Bjelošević, Zoran Kusmuk, Almir Bejdić i Alma Taletović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.