KOŠARKA

Tanjević: Volio bih da država više podrži sport

Avaz Sport

18.4.2018

Legendarni košarkaški trener Bogdan Tanjević dobitnik je Državne nagrade za sport za 2017. godinu.

Primajući priznanje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, tvorac šampionske generacije Bosne zahvalio je na nagradi, ali je i naglasio da bi volio vidjeti pokazatelje da je država spremna podržati sportiste i u budućnosti.

Bolji rezultati 

- Nagrada je sigurno nešto što će mi ostati u srcu tokom ovo malo vremena što mi je ostalo. Duboko me čini ponosnim. Hvala i mom klubu Bosni, koji me je predložio i koji će ostati najznačajniji i najdraži u mom životu.

Volio bih kad bi bila bolja ekonomska situacija. Naši sportisti zbog toga ne mogu napraviti bolje rezultate i zbog toga odlaze. Žao mi je i što oni koji ostanu, nemaju podršku države, da imaju neku sportsku penziju, kao što imaju u ostalim državama - rekao je Tanjević (72).

Boša je naglasio da je u Bosni proveo najljepše dane, čiji je vrhunac bilo osvajanje titule prvaka u tadašnjem Kupu evropskih šampiona. Bosna je tog 5. aprila 1979. u finalu u francuskom Grenoblu srušila aktuelnog prvaka, italijanski Vareze (96:93).

Tanjević s klupe, a Mirza Delibašić na terenu, predvodili su “Studente” do historijskog uspjeha. No, kao jednako bitan datum za klupsku historiju, Tanjević pamti i 28. april 1972. godine.

Novi angažman

- Tada smo u majstorici za Prvu ligu pobijedili Želju i preživjeli. Da nije bilo te pobjede, pitanje je šta bi bilo s nama. Tada nismo imali ništa, nije bilo novca. Imali smo samo jednu dobru generaciju mladih i talentiranih ljudi... - prisjetio se Tanjević (72).

Boša je prošle godine objavio završetak trenerske karijere. No, nije dugo čekao na novi angažman.

Nedavno je imenovan za tehničkog direktora reprezentacije Italije, s kojom se, također, popeo na evropski tron, kao selektor na šampionatu 1999. u Francuskoj.

- Nadgledam rad svih selekcija, ne miješam se u rad glavnih trenera A-reprezentacije. Koliko traže od mene, toliko sam i prisutan. Više sam angažiran oko mlađih selekcija - rekao je Boša.

Vujošević pravo rješenje 

Tanjević prati nastupe reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine i naglašava da je aktuelni selektor Duško Vujošević pravo rješenje za “Zmajeve”.

- Duško je pravi čovjek za reprezentaciju, kojoj predstoji podmlađivanje. Niko drugi ne pristupa na takav način mladim igračima, daje im šansu, veže za sebe... Nisam očekivao ove dvije pobjede u kvalifikacijama.

Treba iskoristiti šansu, afirmirati mladu generaciju, koja će u budućnosti predvoditi reprezentaciju BiH - kaže Tanjević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.