KOŠARKA

Jurčenko: Sezonu želimo završiti bez poraza

Avaz Sport

19.4.2018

U nedjelju u Banovićima počinje rasplet u Prvenstvu Bosne i Hercegovine za košarkašice. Lider prvog dijela sezone, ekipa RMU Banovići, u prvoj utakmici finala plej-ofa (igra se na tri pobjede) dočekuje sarajevski Play Off, koji brani titulu.

Trener Banovićanki Goran Jurčenko vjeruje o konačnu pobjedu svoje ekipe.

Trijumf u Kupu 

- U sezoni do sada nismo doživjeli nijedan poraz. Osvojili smo Kup BiH protiv istog protivnika, tako da se nadam da ćemo na dosadašnje 24 utakmice bez poraza dodati još tri u finalnoj seriji. Bit će, naravno, teže nego u Kupu.

Uvijek treba biti oprezan, ali vjerujem u kvalitet moje ekipe – kaže Jurčenko, čija ekipa se u polufinalu u dvije utakmice obračunala s Orlovima.

U odnosu na finalnu utakmicu Kupa BiH, Jurčenko smatra da je ekipa trenera Gorana Loje pobjedom protiv banjalučkog Mladog Krašinika sa 2:1 u seriji digla formu i da će biti motivirana da se revanšira Banovićankama za poraz u Kupu.

- Imaju iskustvo igranja u WABA ligi, što je njihova prednost, ali mi ćemo dokazati da smo trenutno najkvalitetnija ekipa u državi - rekao je za Fenu trener Banovićanki.

Povreda Demirović

- Do sada su titule bile rezervirane za velike košarkaške sredine, a sada i mi postajemo centar ženskog „basketa“. Moram reći da smo u sezoni klub s najvećom posjetom na utakmicama i da je publika bila naš „šesti igrač“. Očekujem tako i u finalu.

Poseban motiv za nas je da ćemo, ako sve bude kako planiramo, igrati u WABA ligi - kaže Jurčenko.

No, nije u ekipi baš sve potaman, jer je nekoliko igračica povrijeđeno. Među njima i prvi centar Emina Demirović.

- Vuče povredu koljena i teško da će se oporaviti do finalne utakmice. Van stroja je bila i Marina Ristić, čija je zamjena Maja Ščekić dokazala da smo je s pravom doveli u klub. Sada se i Ščekić vratila - naveo je Jurčenko.

Prva finalna utakmica plej-ofa igrat će se u nedjelju od 19 sati u Banovićima.

Najveći uspjeh

Aktuelna sezona je najuspješnija za Jurčenka čija trenerska karijera traje već 22 godine.

- Počeo sam u tuzlanskom Jedinstvu 1996. godine. Vodio sam sve selekcije do seniorki koje su 2009. osvojile Kup BiH, da ne spominjem trofeje u mlađim selekcijama.

Ovo sada je vrhunac karijere, kapitaliziranje iskustva, rada i truda, a hoću li i dalje ostati, vidjet ćemo, jer imam i ponuda drugih klubova – navodi Jurčenko.

Za kraj je istaknuo sjajnu potporu klupske Uprave, na čelu s predsjednikom Zijadom Bečićem i bivšom košarkašicom Jasnom Sliško.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.