BUDITE OPREZNI

Ne dozvoljavajte psu da viri kroz prozor automobila: Brojni rizici kojih možda niste svjesni

Posljedice ovakvog nemara vlasnika mogu biti ozbiljne, kako po čovjeka, tako i za psa

Spriječite veće nezgode. Pixabay

Dž. R.

16.5.2024

Često se na ulicama može vidjeti jedna vesela glavica psa koja viri kroz prozor automobila dok im povjetarac vrti uši što prolaznike uglavnom raznježi.

Realan scenario

Međutim, većina vlasnika koji svojim psima dozvoljavaju da "vise" sa prozora, to najvjerovatnije nikada i ni u kom slučaju ne bi dozvolili svojoj djeci.

Zašto onda neki vlasnici dozvoljavaju psima da izviruju sa prozora automobila?

Kao što niko ko putuje autom ne bi "izbacio" glavu kroz prozor i virio, pogotovo pri većim brzinama i zbog prašine, prljavštine, kamenčića, lišća, buba i sličnog, isto tako ne treba dozvoliti psu da se izlaže istim opasnostima koje mogu da naškode njegovom licu i očima. Posljedice ovakvog nemara vlasnika mogu biti ozbiljne, kako po čovjeka, tako i za psa.

Ispadanje iz automobila tokom putovanja je samo po sebi dovoljno jeziv, ali sasvim realan scenario. Bilo da pri naglom kočenju ili skretanju, inercija ponese psa i on tako ispadne iz vozila, ili ga nešto toliko zainteresuje ili isprovocira da sam odluči da iskoči iz kola i "poleti" za zanimacijom ili životinjom, posljedice su više nego jasne i nisu vrijedne apsolutno nikakvog rizika.

Upale ušiju

Neki vlasnici će se pobuniti i decidno tvrditi kako su njihovi psi savršeno mirni dok se voze u autu, ali se zbog opasnosti od slučajnosti i nezgoda ne treba igrati sa srećom.

Ako se zanemare faktori poput prljavštine i ispadanja iz kola, vjetar je još jedan dobro poznat problem mnogima koji su probali da se rashlade širom otvarajući prozore pri većim brzinama i kasnije platili strašnim glavoboljama i/ili upalama ušiju.

Uši su osjetljivi dio tijela, a psima su jedan od bitnijih prijemnika informacija tako da, koliko god bilo slatko gledati njihove uši kako lepršaju na vjetru, ta slika nije vrijedna mogućih posljedica. I psi sa podignutim (kratkim) ušima nisu mnogo zaštićeniji od dugouhih drugara, s obzirom na to da vjetar puše direktno u njih.

Mnogo puta smo vidjeli pse kako uživaju naslonjeni na zatvoren ili sasvim malo odškrinut prozor i pomno prate sve što se dešava oko njih, a nisu izloženi nabrojanim opasnostima.

Stoga, ne dopustite psu da izviruje kroz prozor auta, postoji upravo navedena alternativa koja će zadovoljiti njegovu radoznalost, a vama obezbjediti mir i spokoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.