NJEGA

Savjeti kako održavati masnu kosu

Pranje kose svaki dan je nepraktično, a šampon najčešće još jače iritira vlasište, što dovodi do još jačeg izlučivanja lojnih žlijezda

Vratite sjaj kosi. Društvene mreže

Z. K.

13.5.2024

Vaša kosa se masti zbog toga što vam žlijezde u vlasištu stvaraju previše prirodnih ulja. Postoji više razloga za to:

Stres i hrana

- Nasljednost (tanka i „slaba“ kosa)

- Hormonalni poremećaj zbog menstrualnog ciklusa ili korištenja oralne kontracepcije

- Stres

- Jedete nezdravu, masnu hranu

- Pogrešan način održavanja kose i vlasišta i pogrešni preparati za kosu

- Prečesto/predugo češljanje (skidate masnoću i prenosite je na vrhove kose)

- Vlažno vrijeme

- Često prolaženje prstima kroz kosu.

Mnogi imaju problema s mašćenjem kose do te mjere da im ona izgleda masno samo nekoliko sati nakon što su je oprali. Nažalost, tada je morate prati svaki dan jer, ne samo da vizuelno izgleda poražavajuće nego ima i specifičan miris. Pranje kose svaki dan i više je nego nepraktično, a šampon najčešće još jače iritira vlasište, što dovodi do još jačeg izlučivanja lojnih žlijezda.

Kada kupujete šampon, tražite onaj koji je namijenjen za masnu kosu ili volumen. Nešto noviji šamponi protiv masne kose imaju manje hemikalija nego oni starije proizvodnje, što bi trebalo smanjiti iritaciju vlasišta. Isperite kosu u mlakoj vodi jer vruća povećava mogućnost mašćenja. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati regenerator za kosu, a ako baš morate, nanosite ga samo na vrh kose.

Suho pranje

Između pranja, kosu dirajte i češljajte što manje. Možete pokušati s vrlo malom količinom bebi pudera ili, još bolje, šampona za suho pranje kako bi vam upio višak masnoće.

Vjerovali ili ne, čak stil frizure koju nosite može utjecati na mašćenje kose. Ako vam se kosa brzo masti, izaberite frizuru koju je lako održavati i daje vašoj kosi volumen. Kosa rezana u više slojeva daje dojam punije kose i iako će vam biti masna, neće se tako doimati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.