NOGOMET

NOGOMETNA REVOLUCIJA U KINI Samo u januarskom prelaznom roku potrošili 150 miliona eura

Velika imena futbala igraju u kineskoj ligi

Fena

29.1.2016

Premda zimski prijelazni rok još nije završio kineski klubovi su do sada potrošili više od 150 milijuna eura, najviše od svih svjetskih liga. Ove zime u najmnogoljudniju zemlju na svijetu su preselili su Ramires, Gervinho, Freddy Guarin, Paulinho i Tim Cahilla, a pred vratima transfera u Kinu je i njemački reprezentativac Lukas Podolski.

Napadač Galatasarayja karijeru bi trebao nastaviti u redovima Shanghai Shenhua koji mu nudi trogodišnji ugovor s godišnjom plaćom od devet milijuna eura. To je tri puta više od njegove sadašnje plaće u redovima turskog velikana. Podolski nije želio komentirati vijesti o transferu, a šute i u Galatasarayju.

Posljednji je u Kinu stigao brazilski reprezentativac Ramires koji je iz Chelsea preselio u Jiangsu Suning za 30 miliona eura što je rekordan transfer u kineskoj ligi. Ramiers se pridružio klubu u čijim redovima igra bivši hrvatski reprezentativac Sammir. 

Ove zime u Kinu je stigao i reprezentativac Obale Slonovače Gervinho koji je napustio Romu i karijeru će nastaviti u novom kineskom prvoligašu Hebei China Fortune. Vrijednost transfera nije službeno objavljena, no talijanski mediji nagađaju kako će Roma dobiti oko 15 miliona eura odštete. Seriu A je nedavno napustio i Kolumbijac Fredy Guarin preselivši iz Intera u Shanghai Shenhua za 15 miliona eura. 

U Kini igraju i Brazilci Robinho i Paulinho, Australac Tim Cahill, Senegalac Demba Ba, Kamerunac Stephane Mbia, Talijan Amauri, reprezentativac Malija Mohamed Sissoko, kapetan Gane Asamoah Gyan...

Kina je postala "obećana zemlja" i za brojne ugledne trenere. Bivši brazilski selektor Luiz Felipe Scolari vodi Guangzhou Evergrande Taobao, a njegov sunarodnjak, također bivši selektor Selecaoa, Mano Menezes je na klupi Shandong Luneng Taishana. Bivši engleski selektor Sven-Goran Eriksson je šef stručnog štaba Shanghai SIPG, bivši trener Juventusa, Milana i Intera Talijan Alberto Zaccheroni vodi Beijing Guoan, dok bivši trener Atletico Madrida i Seville Gregorio Manzano trenira Shanghai Greenland Shenhua.

Trenutačno elitni razred kineskog nogometa ima prosjek od 22,180 gledalaca po utakmici. Svaki klub može imati pet stranaca od kojih jedan mora biti iz neke druge azijske zemlje, a četvorica mogu biti u isto vrijeme na terenu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.