NOGOMET

Sead Kajtaz: Niko nema pravo ništa loše reći na račun NSBiH

Kajtaz s Bajevićem: Prelako se zaboravlja šta je NSBiH do sada uradio

Piše: M. TANOVIĆ

16.8.2017

Kada se bude pisala fudbalska historija BiH, za Seada Kajtaza moralo bi se osigurati neko lijepo mjesto. Šta reći o čovjeku? Legenda Veleža, fudbaler koji je u zlatna vremena mostarskog kluba žario i palio terenima po bivšoj državi, čiji je bio i reprezentativac.

To nije sve, jer je Kajtaz mjesto u historiji podjednako zaslužio i nekim drugim aktivnostima. Ne u kopačkama, već u odijelu, kao član Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, koji je 2011. počeo operaciju spašavanja našeg nogometa. Zajedno s ostalim našim legendama Ivicom Osimom, Duškom Bajevićem... pokrenuo je stvari sa mrtve tačke i doprinio tome da danas imamo Savez koji je poštovan u cijelom svijetu i koji je u proteklih pet godina u našu zemlju donio ogromna sredstva iz kasi međunarodnih fudbalskih asocijacija za razvoj našeg fudbala.

Danas, Kajtaz je član Odbora za posredovanje i savjetovanje NSBiH, koji je naslijedio Komitet za normalizaciju i koji, u praksi, nadgleda šta radi Izvršni odbor i, u slučaju potrebe, intervenira. No, rijetko kada ima potrebe za intervencijom.

Kompetentni ljudi

- To je zbog toga što Nogometni savez BiH funkcionira veoma dobro. Naravno, nijedan kolektiv nije lišen probema, ali se ovdje prelako i previše često zaboravlja šta je sve NSBiH do sada uradio. Toliko se sredstava uložilo u infrastrukturu klubova i u njihove omladinske pogone, osigurao se novac za oporavak od katastrofalnih poplava, NSBiH je ustrojen onako kako nalažu UEFA i FIFA, kupila se nova reprezentativna zgrada... Zbog svega toga, niko nema pravo ništa loše reći na račun Nogometnog saveza – kaže Kajtaz.

A u proteklom periodu je bilo dosta ataka na NSBiH, naročito na njegovog predsjednika Elvedina Begića, koji je privremeno, zbog privatnih razloga, prepustio palicu svom prvom zamjeniku Miloradu Sofreniću, što je izazvalo napade na njega.

- Kao prvo, nije Savez samo Begić. Svi smo. O aktuelnom rukovodstvu NSBiH mogu reći samo dobre stvari, jer se radi o kompetentnim ljudima koji znaju šta rade radi napretka našeg fudbala. I to rade na ispravan način. Nikada se nikome ne dodvoravam niti imam neku potrebu za tim, ali to je tako. To što je Begić privremeno odsutan, ne mijenja ništa u Savezu i njegovim aktivnostima – tvrdi Kajtaz.

Bijeg iz lige

Naš fudbal, svi ćemo priznati, daleko je od nivoa koji svi želimo. No, začarani krug slabog kvaliteta i nedostatka sredstava teško se može probiti. 

- Fudbal nam nije na nekom nivou. Fudbaleri nisu dovoljno plaćeni i jedva čekaju trenutak kada će otići odavde, a nema novca da se dovedu kvalitetni sa strane. I, onda, imamo šta imamo. Kad sam ja igrao, fudbaler nije mogao otići iz jugoslavenske lige do 28. godine, a sada djeca bježe čim im se ukaže prilika. Velež se u moje vrijeme nosio s najvećim klubovima Evrope, Crvena zvezda bila je prvak kontinenta, a sada, ako prođemo jedno kolo, to je veliki uspjeh. Razlog za to je prerani odlazak talenata iz naše lige, ali bojim se da se to u skorijoj budućnosti teško može promijeniti. Klubovi ne da nemaju novca za dovođenje dobrih pojačanja nego nemaju ni za pripreme – konstatira Kajtaz.

O Veležu: Za infrastrukturu kapa dole, ali za rezultate...

Velež. Bolna tema za svakoga ko je izgradio ime u crvenom dresu, pa i za Kajtaza.

- Što se tiče infrastrukture, treba klubu skinuti kapu. U ovako teškoj situaciji ipak se uspjelo nešto napraviti kako bi ekipa imala bolje uvjete za rad i igru. No, rezultati i dalje nisu sjajni. Velež, prema svemu, zaslužuje da bude u Premijer ligi BiH i mi svi očekujemo da ove sezone uspije izboriti povratak – kaže Kajtaz.

O reprezentaciji: Nismo igrali dobro

Na pitanje je li zadovoljan onim što reprezentacija BiH pruža, Kajtaz je odgovorio:

- Sada je protiv Grčke nedostajalo nekih igrača, ali svejedno, nismo odigrali kako treba. No, ne treba klonuti. Imamo još šansi, tim prije što mislim da će Grčka izgubiti od Belgije, što bi nam otvorilo vrata baraža.

O Amini: Ja nisam otišao na Olimpijske igre, ali ona jeste


Mostarska plivačica Amina Kajtaz jedna je od najpopularnijih sportistkinja u BiH, ali njen otac Sead rijetko kad priča o njoj.

- A znaš kako to ide ovdje, kod nas. Ako nisi prvi, nisi ništa. A i ako si prvi, ne valjaš. Znaš kako u Mostaru kažu: “Umro? Ma 'ta će on umirat'?” Evo, vidite i Amela Tuku. Momak na Svjetskom prvenstvu u atletici nije bio na nivou i odmah ga svi vrijeđaju, a to je veoma ružno.

S Aminom: Veoma sam ponosan na nju

Na Aminu sam veoma ponosan. Dobro se bori da u postojećim okolnostima napreduje. Meni je veoma drago što je otišla na Olimpijske igre, jer ja nisam imao sreće da budem njihov dio. Trebali smo Semir Tuce i ja ići na Igre u Los Anđelesu, ali nisu nas izabrali u tim Jugoslavije. Zato mi je još više drago što je ona to uspjela. Prezadovoljan sam i nadam se da će otići i u Tokio i tamo napraviti podvig – kaže Kajtaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.