NOGOMET

Barcelona potrošila 120 miliona na nasljednike Xavija, ali...

Avaz.ba

16.8.2017

Od odlaska Xavija, Barca traži novog Xavija.

On sam je definirao problem kao činjenicu da je klub "zaspao" da kupuje umjesto da stvara, ali mu je predsjednik Bertomeu odgovorio da su najveći problem Barcelone "Xavi, Iniesta i Messi", odnosno očekivanja da produkti "La Masije" uvijek budu na tom nivou. 

Barcelona je kupovala besomučno vezne igrače kako bi nadoknadila odlazak čovjeka koji je najviše puta obukao njen dres u historiji.

Ali, niko od njih nije bio ni blizu da ga zamijeni, a problem je što je najteže naći taj tip igrača. Doveli su Ardu Turana, ali on bolje igra po boku i nije se snašao u veznom redu, a Turčin nikada nije bio na nivou iz Atletica. Zatim su probali sa Andre Gomesom prošlog ljeta. On jeste sličan tip igrača, ali je razočarao, mada Valverde vjeruje da će ga oživjeti u sljedećoj sezoni. 

U klub je vraćen Denis Suarez koji je nekada bio proglašavan za čudo, međutim nije dobio šansu, a možda ga sada i prodaju Napoliju koji navodno nudi 35 miliona za igrača koji je blistao svuda, osim u Barceloni. 

I na kraju Paulinho, još jedan vezista, 40 miliona, bit će sutra predstavljen, ali on je potpuno drugačiji tip igrača, sličniji Busquetsu, dodat će "mišiće" u sredinu, ali nije posebno kreativan. Kada se podvuče crta, 120 miliona eura uloženo je u veziste od Xavijevog odlaska, a nasljednika nema. 

Možda je to mogao biti Verratti, ali se ispostavio kao nemoguća misija. Zanimljivo je da sam Xavi smatra da je bolje da je Barcelona dovela Serija iz Nice. On je u razgovoru za L'Equipe rekao da je to trebala biti prva meta kluba ovog ljeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.