NOGOMET

UEFA otvorila postupak protiv Hajduka koji bi mogao izubiti 6 miliona kuna od prodatih ulaznica

Avaz.ba

18.8.2017

Šta se stvarno desilo u 34. minuti utakmice Evertona i Hajduka teško je precizirati jer postoje dvije različite verzije. Prema jednoj, navijači Evertona zasuli su navijače Hajduka upaljačima i bocama, a prema drugoj navijači Hajduka gađali su kovanicama i upaljačima igrača Evertona koji je izvodio korner.

Bilo kako bilo, nije sporno da su nakon toga navijači Hajduka, izazvani ili ne, krenuli u obračun s domaćim navijačima i redarima koji su im stajali na putu, pri čemu ih se dio našao u prostoru uz teren, na kojem se nikako nisu smjeli naći, a zbog čega je na kraju sudac Ivan Kružliak prisilno prekinuo utakmicu na četiri minute.

UEFA je otvorila disciplinski postupak protiv Hajduka, ali i Evertona zbog incidenata i propusta na spomenutoj utakmici, izjavila je krovna europska fudbalska organizacija u petak poslijepodne.

Hajduk se tereti zbog bacanja predmeta, nemira u publici, ulaska navijača na teren te štetnih postupaka. No ni Everton neće proći nekažnjeno, a terete se zbog bacanja predmeta. Svi navedeni propusti odnose se na članak 16 Uefina disciplinskog pravilnika.

O kazni za klubove odlučivat će Uefino kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo, ali još nije poznato kada. U Hajduku svakako priželjkuju da se postupak oduži tako da uzvratna utakmica na Poljudu u četvrtak ipak bude pred gledaocima.

Ne treba ni podsjećati da su navijači Hajduka i prije pravili probleme i da im je UEFA izašla u susret uoči Brøndbyja, kad im je ublažila kaznu igranja pred praznim tribinama zbog rasističkih povika tokom susreta s Levskim u Dugopolju. 

Najgori scenario bi bio izbacivanje Hajduka iz Europe, ali teško je očekivati tako drastičnu mjeru.  

Realno, Hajduk čeka nova ozbiljna novčana kazna te odigravanje utakmice pred praznim tribinama, a pitanje je da li će to biti uzvratna utakmica protiv Evertona ili neka druga. 

U Hajduku se nadaju da će pred praznim tribinama igrati neku drugu utamicu jer su uoči prve utakmice u Liverpoolu već rasprodali Poljud za uzvrat pa se računa da je zbog povećanih cijena ulaznica prihod dosegnuo čak šest miliona kuna koje bi, u slučaju kazne i pražnjenja stadiona, morali vratiti navijačima, prenosi 24sata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.