NOGOMET

Hadžibegić za Avaz.ba: Zbog neuspjeha u Evropi, naši klubovi se ne mogu više "vaditi" na nedostatak uslova

Piše: Aldin TIRO

26.8.2017

Bosanskohercegovački timovi su i ove, kao i prethodnih godina igrali samo epizodnu ulogu u evropskim takmičenjima.

Poređenja radi, timovi iz regiona poput Maribora, Rijeke, Osijeka, Dinama, Hajduka, Partizana, Crvene zvezde su ostvarili zavidne rezultate.

Slovenski tim je nakon nekoliko sezona pauze ponovo izborio plasman u najelitnijem fudbalskom takmičenju, Ligi prvaka, dok su Rijeka, Partizan i Crvena zvezda i Vardar izborili nastup u Evropskoj ligi.

Nema više vrijednosti

Tim povodom smo kontaktirali proslavljenog bh. stručnjaka Faruka Hadžibegića koji je za Avaz.ba prokomentirao generalno situaciju u našem fudbalu, ali i o neuspjehu bh. timova u Evropi.

Istovremeno nam je govorio i o cijeloj trakavici oko reprezentacije BiH, te FK Sarajevo.

- Vrlo je teško reći nešto više o tome. Jedno vrijeme smo imali opravdanje o nedostatku uslova. Naprimjer, kod nas se i dalje raspravlja gdje će reprezentacija igrati, što je po meni neozbiljno. Mislim da su naši timovi napustili ono što je krasilo svaki klub, odnosno stvaranje mladih igrača, raditi na osnovama onih vrijednosti koje su odlikovale svaki sportski tim u našoj zemlji - kazao je Hadžibegić.

Istakao je kako je krajnje vrijeme da se mijenjaju stvari u našem fudbalu iz temelja.

- Mi generalno nemamo ni program, a ni pravac šta hoćemo. Krajnje je vrijeme da se počnu mijenjati stvari nabolje u našem fudbalu - rekao je Hadžibegić.

Trakavica koja traje

Još uvijek traje trakavica oko nastupa naše najbolje fudbalske selekcije u nastavku kvalifikacija za odlazak na SP. Da li ćemo igrati na Bilinom polju, Grbavici, još uvijek se ne zna. Naš sagovornik smatra da treba da se bavimo fudbalom, što je najvažnije.

- Ispada sada da smo se odjednom sjetili da li imamo stadion koji ispunjava uslove. Igramo ključne utkamice za odlazak na SP, a ako ne ostvarimo dobar rezultat, bit ćemo u izuzetno teškoj situaciji. I tu smo izgubili kompas - ističe Hadžibegić.

Teški trenuci za FK Sarajevo

I fudbalska ljubav Faruka Hadžibegića, FK Sarajevo, prolazi kroz teške trenutke. Tim sa Koševa je u prvih pet kola zabilježilo čak tri poraza, a zanimljivo je da su sva tri poraza zabilježena na domaćem terenu.

- Sarajevo je u teškoj situaciji. Kao i generalno cijela naša liga. Nema više nikakvih vrijednosti kao nekada, nema plana i programa, ne samo kada je Sarajevo u pitanju. Žalosno je to. Duboko sam razočaran ljudima koji su sve ovo uradili - zaključuje Hadžibegić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.