NOGOMET

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo: Južna Koreja u Rusiji, Sirija u baražu

AFP

Avaz.ba

5.9.2017

Danas će biti okončana posljednja grupna faza kvalifikacija u azijskoj zoni za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, a sve utakmice su već odigrane u grupi A.

Današnji program u ovoj grupi donio je nekoliko zaista uzbudljivih mečeva, a uoči posljednjeg kola kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo borili su se Južna Koreja, Uzbekistan i Sirija, dok je mjesto bilo već osigurano Irancima. Iran je na svom terenu ugostio Siriju koja je prije ovog kola kvalifikacija imala 12 bodova. 

Isti broj bodova imao je i Uzbekistan, dok je Južna Koreja u posljednju fazu kvalifikacija ušla sa 14 bodova i gostovala je kod Uzbekistana.

Počelo je kao iz snova za Siriju, koja je stigla do vodstva pogotkom Muhameda Tamera Haja (Mohamad Tamer Haj) u 13. minuti. Bio je to idealan rezultat za Siriju, koja je u tim momentima držala mjesto koje vodi direktno u Rusiju, jer je imala bolju gol razliku od Južne Koreje. Ipak, Iranci su igrali pošteno i nisu željeli Sirijce pustiti da ih pobijede, već su u finišu prvog dijela preko Sardara Azmuna (Sardar Azmoun) stigli do poravnanja. 

Poremetio je ovaj gol Siriju, čija igra u drugom poluvremenu i nije bila previše dobra, a sve nade im je drugim golom na utakmici u 64. minuti ugasio upravo Azmun. Meč ipak nije okončan rezultatom 2:1 za Iran, a poravnanje Siriji donio je Muhamed Ali Soma (Mohamed Ali Soma) golom u trećoj minuti sudijske nadoknade. 

Uzbekistan i Južna Koreja su odigrali meč bez golova, te se na kraju Južna Koreja kao drugoplasirani tim plasirala na Svjetsko prvenstvo, dok će svoje mjesto kroz baraž tražiti Sirija, koja je pogotkom Ali Some preskočila Uzbekistan. U rezultatski nevažnoj utakmici, Kina je na gostovanju savladala Katar rezultatom 2:1 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.