NOGOMET

Enver Lugušić nakon plasmana Japana na završnicu Mundijala: Čekamo "Zmajeve" i Mešu u Rusiji

Lugušić: Naredne godine u Rusiji

Piše: Z. ŠARIĆ

8.9.2017

Bosna i Hercegovina će naredne godine sigurno imati svoje predstavnike na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji, bez obzira na to hoće li naša selekcija osigurati plasman na završni turnir. 

Za to su se potrudili Vahid Halilhodžić i Enver Lugušić, selektor i trener golmana reprezentacije Japana, koja je završila azijske kvalifikacije na prvom mjestu grupe B.

Blizu Rusije je i Švicarska, koju s klupe vodi još jedan bh. stručnjak, Vladimir Petković.

Halilhodžiću je ovo već treća reprezentacija koju je odveo na Mundijal, nakon Obale Slonovače i Alžira, s tim da Obalu Slonovače nije vodio na završnici, a Alžir jeste, 2014. godine.



Lugušić i Halilhodžić: Radost naših stručnjaka nakon uspjeha Japana. Lugušić i Halilhodžić: Radost naših stručnjaka nakon uspjeha Japana

Lugušić će prvi put na Svjetsko prvenstvo, plan je bio da to učini s našom reprezentacijom, bio je u stručnom štabu Mehmeda Baždarevića, ali onda je stigla ponuda iz Japana koja se dobiva jednom u životu.

- Završili smo kao prvi u grupi, ispred Saudijske Arabije i Australije, cilj je ispunjen. Prvo mjesto smo osigurali kolo prije kraja, iako nije bilo lako jer smo morali pobijediti odličnu ekipu Australije.

Nije teško kada imate na klupi Vahu Halilhodžića, on je trener koji je predodređen za velike stvari - govori Enver Lugušić, nekadašnji golman Sarajeva.

U stalnom kontaktu je s Baždarevićem i svojim kolegama iz stručnog štaba BiH, a i u dalekom Japanu pomno je pratio naše igre.

- Imamo još šansi, možemo dobiti Belgiju, siguran sam da će baš tada ekipa pokazati da je prava. Čekamo "Zmajeve" i Mešu u Rusiji, bila bi velika stvar da naša reprezentacija osigura drugi Mundijal zaredom - optimista je Lugušić koji će doći da bodri "Zmajeve" na odlučujućim mečevima protiv Belgije i Estonije.

Odlični Kavašima 

Iako je golman Eidži Kavašima (34 godine) bio otpisan, nije bio standardan ni u svom Mecu, Lugušić je odlučio da ga vrati na poziciju prvog golmana i to se pokazalo kao pravi potez.

- Odlično je branio na svim utakmicama i sada na posljednjoj, kada smo izgubili u Saudijskoj Arabiji. Razumije igru, ima dobre reflekse i dosta znači ekipi svojim renomeom i iskustvom - kaže Lugušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.