Prcić: Ako me selektor pozove, moj stav je jasan

REPREZENTACIJA

Sanjin Prcić nakon što je oduševio Baždarevića: Nisam ni znao da me gleda, ali zaista sam odigrao odlično

Autor: M. TANOVIĆ
13.09.2017 23:00
A
A
A

Da je sam birao koju će utakmicu odigrati tako dobro, Sanjin Prcić ne bi bolje izabrao. Susret na legendarnom Velodromu, domu nekadašnjeg evropskog prvaka Marseja, naš veznjak u dresu francuskog Rena odigrao je izvanredno, a sve je to s tribina posmatrao selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević.  

Nije tako lako od Meše izvući neki jak kompliment, no on ih poslije utakmice nije štedio.

- Odavno nisam napustio stadion ovako zadovoljan. Ne sjećam se kada sam Prcića gledao u boljem izdanju – rekao je poslije susreta Baždarević.

Velika stvar

Jasno je da se Meša u Marsej zaputio kako bi vidio može li Prcić, nakon pauze zbog ozljede, pojačati konkurenciju u našem timu uoči dvije ključne oktobarske utakmice kvalifikacija protiv Belgije i Estonije, u kojima naš tim, još uzdrman amaterskim porazom na Kipru, mora tražiti šest bodova i nadati se najboljem u borbi za baraž. Sudeći prema njegovim riječima, našao je igrača.  

- Odigrao sam stvarno odličnu utakmicu u Marseju. Velika je stvar dobiti na Velodromu. To što je i selektor bio tu, znači mi mnogo. Nisam ni znao da dolazi, saznao sam tek kasnije – rekao nam je u jučerašnjem telefonskom razgovoru iz Francuske Prcić.

Meša i Prcić ovom se prilikom nisu sreli, no poznaju se i više nego dobro.

- Zna Baždarević kakav sam još otkako mi je bilo 17 godina. Pratio me redovno. Drago mi je što me nije zaboravio i što sam ostavio tako dobar dojam – nastavio je 24-godišnji Sanjin.

Ako ćemo suditi prema ovome, Prciću se sprema poziv za Belgiju i Estoniju...

- Ja sam odavno spreman. Bio sam spreman boriti se za BiH i kada sam bio dječak i taj osjećaj ništa ne može promijeniti. Ne želim unaprijed ništa govoriti, ali ako me pozove, moj stav je jasan – priča Prcić.

Moja reprezentacija

Situacija s našim timom je delikatna. Poraz na Kipru nas je doveo u situaciju da moramo dobiti oba preostala meča i nadati se povoljnom raspletu u ostalim grupama kako bismo izbjegli scenarij da kao najgora drugoplasirana reprezentacija ostanemo bez baraža. Prcić je pratio šta se dešava.

- Naravno, to je moja reprezentacija. I meni je lično bilo veoma teško nakon tog poraza na Kipru. Nevjerovatno je kako smo izgubili. Međutim, kao profesionalci, svi moraju znati šta trebaju uraditi - dobiti obje utakmice i siguran sam da to ova reprezentacija može.

Ren, Italija, pa opet Ren

Prcićev nogometni put je pomalo čudan. U Ren je došao u sezoni 2014./15. iz Sošoa kao veliko pojačanje, ali, mada je igrao dobro, počeo je padati u drugi plan, pa je preslio u Italiju. No, niti u Torinu niti u Peruđi nije imao više sreće. Na kraju, u prošloj sezoni se vratio u Ren i igra sve bolje.

Zbog povrede, ovo mu je bila tek prva utakmica u sezoni, no, ako ostane zdrav, nema sumnje da ga čeka još dosta nastupa.

- Otkako sam se vratio, stvari idu odlično. Došao je novi trener, s kojim se jako dobro slažem. Veliki je stručnjak i znalac. Imamo kvalitetnu ekipu i dobro smo otvorili prvenstvo – kaže Prcić.

Čast je biti uz Nejmara

Zaslugom Pari Sen Žermena, koji rasipa novac kao da ga sam štampa, francuska liga dobila je na kvalitetu.

- Oni su daleko iznad svih. Zahvaljujući njima, liga je mnogo atraktivnija. Mnogo se priča o Nejmaru i njegovom transferu, no, meni je lično veliko zadovoljstvo imati takvog fudbalera u istoj ligi – kaže Prcić.