NOGOMET

Engleska ima novog kralja: Iza sebe je ostavio Gigsa, Lamparda, Džerarda, Ferdinanda...

Beri: Postavio rekord koji će se teško oboriti

Piše: N. KREŠTALICA

26.9.2017

Beri je u dresu Aston Vile proveo 11 godina - Avaz
Njegovi počeci u klubu iz Birmingema - Avaz
AFP - Avaz
AFP - Avaz
U Evertonu je bio i kapiten - Avaz

Nastupom na utakmici 6. Kola engleskog Premijeršipa između Arsenala i WBA, Geret Beri (Gareth Barry) se upisao u historiju. 


Magična cifra

Srušen je rekord! Emirejtsom su se prolamali aplauzi upućeni tridesetšestogodišnjem igraču sredine terena koji je ubilježio 633. nastup u Premijeršipu i tako postao igrač koji je odigrao najviše utakmica u ovom takmičenju u historiji. 

Malo je igrača koji su među povlaštenim, a veteran Beri do kraja sezone samo može popraviti svoj skor.

Naime, on se nalazi u odabranom društvu a iza sebe je ostavio velikane otočkog fubala.  Uzimajući u obzir da se u TOP 20 igrača sa najviše nastupa u historiji nalaze oni koji su već na zalasku karijere, rekord Berija će sigurno potrajati. 

Blistava karijera

Geret Beri je svoju fudbalsku karijeru započeo Brajtonu pa je prešao u Aston Vilu u kojoj se zadržao 11 godina. Tu je i doživio zenit svoje karijere.

Odigrao je 365 utakmica i postigao 41 gol za bivše prvake, a sada drugoligaše Engleske.

Nakon Vile, uslijedio je poziv sa Etihada koji se ne odbija. U tom periodu okrunio se i sa titulom Premijeršipa i FA Kupa. Ostvarivši svoje ciljeve, odlazi u Everton u kojem provodi tri sezone, da bi od avgusta ove godine postao igračem WBA.

„Nevidljivi igrač“ 

Beri je jedan od onih igrača koje ne primjetimo u toku 90 minuta utakmice. Nije atraktivan kao Džerard (Gerard), Lampard, Širer (Shearer) i ostali, ali je tip igrača koji „drži“ sredinu terena. Igrač koji, opstruira ali i kreira akcije. Jednostavno rečeno, prava radilica. Beri je vođa na terenu i san svakog trenera.

Iako mu u „opisu posla“ nije primarno postizanje golova, on je postigao čak 52 kroz karijeru. 

Pogledajte najljepše:


Komplimenti kolega

Nakon obaranja rekorda, bivši ali i sadašnji velikani engleskog fudbala su govorili o uspjehu Berija. Posebno obraćanje imao je dosadašnji rekorder, Rajan Gigs (Ryan Giggs).

- Gerete, čestitam ti na obaranju rekorda u Premijeršipu. Odigrati toliko utakmica na vrhunskom nivou je veliko ostvarenje. Još jednom, bravo – poručio je Velšanin.

Tih, radišan i skroman

Nakon utakmice sa Arsenalom, engleski mediji su brujili o ovom podvigu, ali on je bio veoma skroman.

- Sigurno ću pamtiti ovaj dan, ponosan sam, ali pred nama su nove utakmice i izazovi. Moramo se boriti za što bolji plasman na kraju sezone – kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.