NOGOMET

Kerim Memija za Avaz.ba: Mladoj reprezentaciji fali sreće, danski jezik je težak

Memija jedan od glavih igrača Vejlea

Razgovarao: N. KREŠTALICA

28.9.2017

Prije osam mjeseci Kerim Memija napustio je Grbavicu i fudbalsku karijeru nastavio u Danskoj. Nakon početnog upoznavanja i prilagođavanja sa gradom, kulturom i ekipom, Memija je postao vođa svog tima.


Svaki početak težak

Bivši igrač Željezničara kazao nam je da je njemu i ekipi trebalo vremena da se stvari poslože.

- Na život u Danskoj se nije bilo teško navići, s obzirom na to da je država uređena prema najvišim standardima. Ovo je moje prvo inostrano iskustvo i za sada sam prezadovoljan. Kada sam došao, cilj kluba je bio plasman u prvu ligu, ali zbog dolaska puno igrača, trebalo nam je vremena da se upoznamo na terenu i van njega. Naš cilj je sada isti, kao i prošle sezone - kaže on.


Željezničar ga prodao u Vejle za 150.00 eura

Nakon 10. kola Vejle zauzima prvo mjesto ligaške tabele, a atmosfera u svlačionici je sjajna. Kapiten mlade reprezentacije kaže da dosta zasluga u tome ima i novi trener.

- Dolaskom novog trenera (Adolfo Sormani) dosta se stvari promijenilo i mislim da s njim klub može dosta postići, a mi igrači puno naučiti i napredovati. Nakon što sam tek došao u klub, bivši trener me stavljao na stopersku poziciju zbog povreda i manjka igrača u ekipi. Tu sam poziciju igrao i u omladinskim kategorijama Želje pa se nije bilo teško privići. Ipak, igranje prirodne pozicije mi najviše odgovara - govori on.

Manjak sreće

Kapiten naše mlade reprezentacije kaže da U-21 reprezentacija ima kvalitet, ali da nedostaje malo sreće da se postignu bolji rezultati.

- Imamo jako dobru ekipu i stručni štab, a jedino što nedostaje su rezultati. Na posljednjim susretima imalo smo dosta prilika, ali na kraju rezultat nije bio realan. Uprkos svemu, moramo ostati pozitivni i koncetrirati se na naredne protivnike koji su kvalitetni. Žao mi je što neću biti ekipi na raspolaganju zbog kartona i ovim putem im želim svu sreću protiv Portugala - kaže Memija.

Na kraju je poručio da Željezničar uvijek prati preko interneta te je svojim bivšim kolegama zaželio mnogo sreće i ostvarenje zacrtanih ciljeva.


Ove sezone cilj je ulazak u elitu

Druženje sa Bajzom i Ramadanijem

S obzirom na to da se u ekipi nalazi najviše domaćih igrača, stranci su pravi raritet. Ipak, Memija vrijeme provodi sa dva fudbalera sa naših prostora.

- Najviše se družim sa Pavolom Bajzom i Jiberom Ramadanijem. Oni dolaze iz Slovenije odnosno Albanije i to nam je idealna prilika da pričamo i na našem jeziku - kazao je.

Danski težak-pretežak

Mladi fudbaler Vejlea priznao je da ima dosta poteškoća sa savladavanjem danskog jezika.

- U klubu se najviše priča na engleskom jeziku. Nas nekoliko igrača smo stranci kao i trener, ali moram priznati da mi učenje danskog jezika i ne ide baš najbolje - rekao je Memija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.