NOGOMET

Ćiro Blažević uputio emotivnu poruku: Igrači, usrećite taj napaćeni narod!

Blažević: Pobijedio Belgijance dva puta 2009. godine

Piše: A. MIZDRAK

30.9.2017

Neodoljivo zvuči trener svih trenera, kao da mu je 30 godina, a ne da duboko gazi devetu deceniju života. Legendarni Travničanin Miroslav Ćiro Blažević, taj šarmantni starac (83), još pršti od energije.

Javio nam se Ćiro iz kafane gdje je provodio ugodno popodne u društvu prijatelja. Ćiro je svojim prepoznatljivim glasom počeo govoriti, a kafanska buka se stišala, svi su pažljivo slušali Blaževića, a na njegove legendarne opaske prolomio bi se smijeh. Prvo smo Ćiru upitali za zdravlje. Kako to da je tako pozitivan i nasmijan u 83. godini.


Nekoliko finesa

- Sine moj, život je postao prekratak. Sve je kraći i kraći. Ostavio sam nogomet definitivno. Moglo je dosta toga biti drugačije, ali, Bože moj, valja proživjeti još ovo malo što je ostalo – kazao je Blažević i zamolio da priču prebacimo na nogomet, o kojem on zna bukvalno sve.  

Blažević je, inače, kao selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine 2009. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo za tri dana u dva navrata pobijedio selekciju Belgije. Stoga, ako iko zna kako pobijediti Belgijance, s kojima se 7. oktobra sastajemo na Grbavici, onda je to upravo Ćiro.

- Ja da znam kako pobijediti Belgiju, bio bih najbogatiji čovjek na svijetu. Međutim, smatram da ima nekoliko finesa na kojima bi Mehmed Baždarević mogao raditi kako bi ih pobijedili – kazao je Blažević.

Zamolili smo ga da nam kaže koje su to finese.

- Najvažniju ulogu, možda važniju i od selektora Baždarevića, sada imate vi, novinari. Morate igračima dokazati i uvjeriti ih da imaju ogromnu odgovornost. Od njih zavisi da li će napaćeni narod u BiH narednih mjeseci biti veseo ili utučen i tužan. Znate li vi kakva je to odgovornost. To je biti ili ne biti – rekao je Blažević, što je popraćeno ovacijama u kafani u kojoj je sjedio.

Bh. igrači tog 7. oktobra moraju prevazići sami sebe.

- Ako bh. igrači daju svoj maksimum, to nije dovoljno da se savlada Belgija, oni moraju prevazići sebe, moraju nadmašiti svoje mogućnosti svi do jednog. Opet ponavljam, sudbina bh. naroda zavisi od njih. Sad je do Edina Džeke, Miralema Pjanića... žele li vidjeti narod nasmijan ili tužan – rekao je Blažević.

Očekuje Ćiro pravu borbu na Grbavici.

- Strategija je vrlo važna. Bit će to viteška borba. Meša će morati pregledati desetine njihovih utakmica, mora paziti na svaki detalj, ranjivi su Belgijanci sigurno, a na Meši je da pronađe njihove slabosti – rekao je Ćiro.

Može li olakšavajuća okolnost biti činjenica da su Belgijanci osigurali plasman na Mundijal?

- To može biti izuzetno opasno. Najopasnije su ekipe koje igraju rasterećeno. Belgijanci nemaju šta izgubiti, a mi gubimo sve. Dolazi nam ekipa koja nema ama baš nikakve ambicije, ali ne smijemo praviti iluzije kako će to biti lagan meč – rekao je Blažević.

Izdati naredbe

Potom se Ćiro prisjetio 2009. godine, kada je u dva navrata savladao Belgiju.

- Kakve su meni bile šanse da u tri dana dva puta savladam Belgiju? Ali ko te pitao, morao sam dobiti. Ja sam tada svoje igrače uvjerio da su bolji od Belgijanaca i to su dokazali. To savjetujem i Baždareviću. Mora biti poput generala, treba im izdati naredbe, biti drčan i ako treba, izderat se na igrače – rekao je Blažević.

Osvrnuo se Ćiro i stadion Grbavicu.

- Mogla bi to BiH biti prednost, ali navijači osluškuju impuls s terena. Ukoliko im igrači pošalju taj impuls, bit će paklena atmosfera. Dakle, opet ponavljam, sve je do igrača i činjenice da li su svjesni šta taj meč znači za bh. narod – zaključio je Blažević.

Sušić bi danas vrijedio milijardu eura 

Osvrnuo se Blažević i na iščašenost u današnjem nogometu i na astronomske transfere.

- Nedavno je Nejmar potpisao za Pari Sen Žermen za 222 miliona eura. Nogomet je otišao u neku stvar. Pa Safet Sušić bi po toj logici danas vrijedio milijardu eura – rekao je Blažević.

Nije selektorska pozicija za svakoga

Nije samo BiH u nezavidnoj poziciji kada je u pitanju plasman na Mundijal. I Hrvatskoj će biti teško u preostala dva kola. Ćiro smatra da je glavni krivac za nešto lošije rezultate naših zapadnih komšija selektor Ante Čačić.

- Nije Bog dao svakome da može biti selektor neke reprezentacije. Nije to posao za svakoga. Selektor mora biti lider, a Čačić to nije. Ipak, smatram da će se Hrvatska sigurno plasirati na Mundijal, jer su konačno shvatili da im gori pod nogama – rekao je Blažević.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.