NOGOMET

Pogledajte sobe u kojima spavaju reprezentativci BiH i šta će imati na meniju do meča sa Belgijom

Piše: A. SOKOLOVIĆ

3.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Hotel „Hercegovina“ u Sarajevu. Navijači i novinari koji godinama prate nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, dobro znaju ovaj hotel u srcu Ilidže.  

Svi oni koji bi vikendom krenuli put Vrela Bosne, u laganu šetnju s porodicom, obavezno su znali proći pored ovog uglednog hotela, koji je nekoliko godina unazad bio kultno mjesto u kojem su bili smješteni naši nogometni reprezentativci uoči kvalifikacijskih i prijateljskih susreta.


Mišel Platini u Zenici

Ovaj hotel godinama bio sinonim za „Zmajeve“, dok prije četiri godine 2. septembra 2013. tadašnji predsjednik UEFA-e Mišel Platini (Michel) nije u Zenici svečano presjekao vrpcu na vratima Trening centar Nogometnog saveza BiH, u koji su nedugo zatim uselili Edin Džeko i društvo.  

„Hercegovina“ je bila dom i mnogih navijača, pa i novinara. Navijača, jer je bilo „BH Fanaticosa“ koji su satima čekali ispred hotela da bi dobili dres od Dijamanta ili da bi im se „Mali princ“ potpisao na majicu ili loptu.

A „sedma sila“? Novinari su ovom hotelu znali dočekati zore. Nekadašnji selektor Miroslav Blažević imao je praksu da do ranih jutarnjih sati s pojedinim privilegiranim novinarima analizira susrete.  

Bilo je tu s Ćirom lijepih „ponoćki“, ali i burnih, jer su pojedinci znali biti krivci za poraz, zbog činjenicu da su „treneru svih trenera“ znali podvaliti igrača koji bi se našao u startnih 11, a na kraju proglašen za dežurnog krivca.

Reprezentativci BiH hvale urednost u sobama. Reprezentativci BiH hvale urednost u sobama

Oni mudriji novinari su opet imali drugu praksu – kada se izgubi, iz Zenice se odmah ide kući, „Hercegovina“ se posjeti tek dan poslije, kada se strasti smire, a Ćiro se okrene narednom meču. 

U ovoj reportaži o „Hercegovini“ dodajmo da je riječ o malom hotelu, koji je prelijep iz unutrašnjosti, ali i izvana. Imali smo priliku u njega zaviriti, a dio smo i vama prenijeli da biste se mogli uvjeriti u kakvim uvjetima će boraviti „Zmajevi“ do naredne utakmice sa Belgijom, ali i pred polazak za Estoniju, gdje će, nadamo se ići do pobjedu za baraž.

 Kazali bismo da je „Hercegovina“ miran hotel, idealan i za porodicu. Sobe nisu prostrane, ali su ekonomične. 

Uredne sobe


Meni je ovdje super. Nemam ništa protiv Trening centra NSBiH u Zenici, ali ovdje se osjećam kao kod kuće. Imamo potreban mir, sve je idealno. Sobe uredne, a osoblje za „desetku“ – kaže jedan naš reprezentativac.  

U sklopu hotela postoji i mini dvorana, gdje su se često znale održavati konferencije za medije. Ćiro nije volio „presice“ u hotelu, ali je recimo safetu Sušiću to bilo sasvim uredu.

Restoran se nalazi odmah do recepcije. Postoji i VIP dio restorana, gdje je Ćiro obično znao dočekati goste, raju iz cijele BiH, te iz Hrvatske...

Portal Avaz.ba “zavirio” je i u jelovnik šta će sve naši nogometni reprezentativci imati na meniju do meča sa Belgijom.

Oni brinu o zdravlju i ishrani igrača: Braco Čosović, prof. dr reuf Karabeg, doc dr. Adnan Hadžiumuratović, Siniša Ćebić i Ismar Hadžibajrić. Oni brinu o zdravlju i ishrani igrača: Braco Čosović, prof. dr reuf Karabeg, doc dr. Adnan Hadžiumuratović, Siniša Ćebić i Ismar Hadžibajrić

Poznato je da se o ishrani naših nogometaša brine prof. dr. Reuf Karabeg sa svojim timom vrijednih saradnika, koji su reprezentativcima i stručnom štabu na usluzi svakog trenutka.

Svaki dan na rasporedu su dvije supe. Jelovnik se ne smije ponavljati i to predstavlja, kako saznajemo, jedan od većih problema. Problem je što treba "pronaći mnogo sportskih supa".

- Svaki dan mora biti na meniju piletina ili puretina i neko crveno meso. Riba, također, veoma često, ali uglavnom uvečer – kaže naš izvor.

Uvijek su na meniju krompir i riža, spremljeni na drugačiji način. Povrće kuhano ili na grilu.

- Tjestenina kao prilog. Salata za svaki glavni obrok. A za desert? Najčešće voće ili voćna salata ili puding. Često kompot ili, rjeđe, lagani kolači. Negazirana pića – saznajemo.

Nemasna hrana

Hrana mora biti dobro probavljiva, nemasna.

Na kraju nas je zanimalo šta će naši “Zmajevi” imati na meniju u subotu, na dan utakmice protiv Belgije.

- Prije utakmice se uglavnom preferiraju ugljikohidrati. Četiri sata prije utakmice se ne smije jesti, možda čokoladica ili keks. Vodu smiju piti – dodaje naš izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.