NOGOMET

Lijepe vijesti za BiH: Zmajevi mogu i sa četiri boda do baraža, a evo i kako

A. SOKOLOVIĆ

7.10.2017

Nogometaši Bosne i Hercegovine večeras od 18 sati igraju protiv Belgije, u okviru devetog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Rusiji.

Mislimo da i ptice na grani više znaju da Zmajevi na Grbavici love vizu za baraž, nakon što su naši rivali – Belgijanci, još u prošlom kolu izborili plasman na Mundijal.


Juriš na baraž

Do sinoć nam je trebalo svih šest bodova u preostala dva susreta sa Belgijom i Estonijom (10. oktobar u Talinu, op.a.) da bismo sa sigurnošću mogli konstatirati da su puleni selektora Mehmeda Baždarevića sigurni za dva susreta plej-ofa koji su na rasporedu u novembru. 

Remi Hrvatske sa Finskom (1:1) te pobjeda Škotske nad Slovačkom (1:0) donijeli su lijepe vijesti našoj reprezentaciji. 

Situacija je sada mnogo bolja, a reprezentacija BiH u nekoliko varijanti i sa četiri boda može izboriti baraž.

A evo kako!

Prvi i najveći uvjet za to je večerašnji remi između Kipra i Grčke, koji je na rasporedu od 20.45 sati. S tim neriješenim rezultatom, BiH bi mogla i sa četiri boda u baraž. 

Da li da pobijedimo Belgiju, pa remiziramo u Estoniji ili obrnuto da u Talinu osvojimo tri boda, a na Grbavici jedan, to je manje važno. Tu je računica jasna. 

Ako se to dogodi, onda bi Zmajevi mogli u konačnici biti među osam najboljih od devet drugoplasiranih selekcija iz razloga što su Hrvati i Slovaci zakomplicirali situacije u svojim grupama i sada im je upitno da li će izboriti druga mjesta, a još više da li će se naći među osam najboljih.


U ovom trenutku pogledom na „tabelu za baraž“ Bosna i Hercegovina je trenutno deveta, ali s utakmicom manje. S osvojenim bodom večeras, a da se remi dogodi i na Kipru, mi bismo profitirali, ali bi nam za plasman u baraž trebala pobjeda nad Estonijom.

U tom slučaju BiH bi u tabeli za baraž imala 12 bodova, koji bi bili skoro pa dovoljni za plej-of za Rusiju. 

Hrvatska trenutno ima u ovoj mini-tabeli 11 bodova. U posljednjem kolu igra protiv Ukrajine i u slučaju remija u konačnici bi imali 12 bodova. 

Borba za drugo mjesto

„Vatreni“ bi zauzeli drugo mjesto, ali situacija koja zabrinjava pulene sada već bivšeg selektora Radomira Čačića (stiže Zlatko Dalić) je gol-razlika. Oni bi u tom slučaju imali samo plus dva i ta činjenica je otežavajuća za Hrvatsku, ali ne i za BiH. 

Naime, Zmajevi već sada imaju gol-razliku plus dva i uz bilo kakvu pobjedu protiv Belgije ili Estonije (naravno, uz četiri osvojena boda i remi Kipra i Grka) bili bismo ispred „Vatrenih“.

Druga šansa je Škotska. Škoti u posljednjem susretu igraju protiv Slovenije.Obje selekcije love baraž. U slučaju pobjede Slovenije, niti Škotska, pa ni Slovenci ne bi u mini-tabeli imali više od 12 bodova, što također Zmajevima garantira siguran plasman u baraž.


Treća šansa su Šveđani. Oni večeras igraju protiv Luksemburga i u slučaju da oni budu posljednji, neće im se računati bodovi iz tog duela, što znači da bi nakon sedam mečeva ostali na 10 bodova.

U posljednjem kolu idu u goste Holandiji i teško da će pobijediti da bi u konačnici imali 13 bodova. U slučaju pa čak i remija u Holandiji, Šveđani bi imali svega 11 bodova, što im neće biti dovoljno da kao drugoplasirani odu u baraž.

U tom slučaju bi i Bosna i Hercegovina, ali i Hrvatska bili ispred njih.

Zmajevi i Vatreni

Kalkulacija je zaista mnogo. Za početak lijepe oktobarske priče, treba nam pobjeda večeras nad Belgijom, remi na Kipru i početak pravljenja atmosfere za putovanje u Estoniju.

Ko zna, možda nam je sudbina da iz bivših ruskih država stignemo do dva Mundijala. Prije četiri godine smo u Litvaniji izborili plasman na SP u Brazilu, možda sada odemo u Rusiju preko Estonije.

Bilo bi lijepo...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.