NOGOMET

Šta nam treba da izborimo baraž: Pobjedu Slovenije i senzacije Gibraltara i Malte

Piše: Avaz.ba

7.10.2017

Reprezentacija BiH je večeras na Grbavici poražena od Belgije rezultatom 4:3 i tako svoje šanse za baraž svela na teoriju naučne fantastike. Naime, izabranicima Mehmeda Baždarevića treba pravo čudo kako bi se našli u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. 

Kada je u pitanju naša grupa Belgija je neprikosnovena. Igrači Roberta Martineza osvojili su 25 bodova. Nakon pobjede na Kipru sada je u grupi H Grčka na drugom mjestu. Nama ostaje da se nadamo, ali čini se uzaludno, da će Gibraltar u posljednjem kolu u Grčkoj savladati domaćina ili barem uzeti bod, kako bi išli u baraž.

Ukoliko bi se to i desilo, a mi pobijedimo u Estoniji, onda moramo da gledamo tabelu najboljih drugoplasniranih selekcija u ovim kvalifikacijama. Treba naglasiti kako se u tom trenutku oduzimaju bodovi koji su osvojeni protiv najslabije selekcije u grupi, a u ovom slučaju su to pobjede protiv Gibraltara.

Dakle, u slučaju da ipak budemo drugi sa 17 osvojenih bodova, tada bismo na toj tabeli drugoplasiranih selekcija imali 11 bodova koliko imaju reprezentacije Velsa, Hrvatske i Škotske. Ostale grupe ne treba ni uzeti u razmatranje jer su drugoplasirane reprezentacije selekcije u tim grupama nedostižne.

Jedna grupa nam je dostižna bodovno, a radi se o grupi D. Ukoliko bi, Vels koji igra protiv Irske u posljednjem kolu osvojio samo bod, imao bi 12 bodova, i to je više od 11 bodova, koliko naš tim može osvojiti. Međutim, ako Irska slavi, tada će biti druga u grupi i imat će 13 bodova na tabeli drugoplasiranih selekcija.

Također i u grupi I nam je zanimljivo. Ukrajina tamo u derbiju kola dočekuje naše zapadne susjede Hrvatsku. Oba tima će kada im se oduzmu bodovi od Kosova imati 11. I u toj grupi ne možemo doći do drugoplasirane ekipe, jer će ona imati najmanje 12 osvojenih bodova na tabeli od najbolji drugoplasiranih timova.

Ono gdje se možemo nadati nečemu, a što je prema svemu sudeći u domenu naučne fantastike jeste grupa F, gdje Slovenija dočekuje Škotsku, a Malta ide u Slovačku. Nama ovdje odgovara da Slovenija završi druga, jer bi imala 11 bodova, na tabeli drugoplasiranih. A da bi bila druga, mora pobijediti Škotsku, a Malta da osvoji minimalno bod kod Slovačke.

Pred nama je.. Ostaje da se vidi...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.