NOGOMET

Okončane kvalifikacije za Mundijal u Evropi: Portugal u Rusiji, Grčka i Švedska u baražu

Sa utakmice Francuska - Bjelorusija ( AFP)

D. K.

10.10.2017

Utakmicama posljednjeg, desetog kola, večeras su u evropskoj zoni okončane kvalifikacije za Mundijal u Rusiji. Na rasporedu je bilo devet mečeva u grupama A, B i H.

Saznali smo imena još tri direktna učesnika Svjetskog prvenstva (Francuska, Belgija i Portugal), ali i tri reprezentacije koje će to pokušati izboriti kroz dvomeč baraža (Švedska, Švicarska i Grčka).

Grupa A

Francuska - Bjelorusija 2:1

Francuzi su na domaćem terenu dočekali Bjeloruse i pobijedili sa 2:1. Svi golovi postignuti su u prvom poluvremenu. "Trikolore" je u vodstvo doveo Antoan Grizman (Antoine Griezmann) u 27., da bi šest minuta kasnije na 2:0 povisio Olivije Žiru (Olivier Giroud). Minut prije kraja prvog dijela Anton Saroka zabija za Bjelorusiju i postavlja konačnih 2:1.

Holandija - Švedska 2:0

Arjen Roben (Robben) donio je Holandiji "Pirov" trijumf nad Švedskom, s obzirom na to da su Holanđani "ganjali" trijumf od sedam ili više golova razlike kako bi se plasirali u baraž.

Roben je pogađao u 16. minuti iz penala i u 40. na asistenciju Rajana Babela (Ryan).

Luksemburg - Bugarska 1:1

Luksemburg i Bugarska podijelili su bodove, odigravši 1:1. Strijelac za domaćina bio je Olivije Til (Olivier Thill) u 3., a gosti su izjednačili u 68. minuti preko Ivajla Čočeva (Ivaylo Chochev).

Rezultati by SofaScore

Grupa B

Portugal - Švicarska 2:0

U okršaju za direktan plasman u Rusiju, Portugalci su večeras na svom stadionu bili bolji od Švicaraca sa 2:0.

Tragičar u gostujućim dresovima svakako je bio Johan Đuru (Djourou), koji je u 41. minuti pogodio vlastitu mrežu, a 16 minuta kasnije Andre Silva postavio je konačnih 2:0.

Švicarci će plasman u Rusiju morati tražiti u dvomeču baraža.

Mađarska - Farska Ostrva 1:0

U duelu Mađara i Farana viđen je samo jedan gol, i to onaj iz 81. minute kada je Danijel Bode (Daniel) pogodio za minimalan trijumf domaćina.

Latvija - Andora 4:0

Latvijci su "fenjeraša" Andoru "isprašili" sa četiri komada. Redom su pogađali Ikaunieks (11.), Sabala (19. i 59.), te Tarasovs (63.).

Rezultati by SofaScore

Grupa H

Belgija - Kipar 4:0

Belgija je istovjetnim rezultatom deklasirala Kipar. Pobjednik grupe u kojoj se nalazi i naša selekcija slavila je hetrikom Azara (12., 52. i 62.p), te Lukakua (78.).

Estonija - BiH 1:2

"Zmajevi" su se od kvalifikacija za SP u Rusiji oprostili "Pirovim" trijumfom u Estoniji. Golovima Hajrovića iz 48. i 84. minute BiH je došla do pete pobjede iz 10 odigranih duela. Za domaću selekciju pogodio je Antonov 15 minuta prije kraja utakmice.

Grčka - Gibraltar 4:0

I Grci su izvojevali pobjedu identičnim rezultatom kao i Belgijanci i Latvijci. Sa četiri komada u mreži stradao je totalni autsajder Gibraltar. Naši glavni konkurenti za baraž slavili su golovima Torosidisa (32.), Mitroglua (Mitroglou, 61. i 63.) i Đanisa Đanotasa (Giannis Gianniotas, 78.).

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.