NOGOMET

Hajrović postigao dva gola za Pirovu pobjedu u Estoniji

AFP

Piše: N. KREŠTALICA

10.10.2017

Reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Estoniju (2:1) u Talinu i tako završila kao trećeplasirana selekcija u okviru kvalifikacijske grupe H za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine.

Naša reprezentacije igrala je u mješovitom sastavu što se i osjetilo na terenu. Ipak, Zmajevi su poveli u u 48. minuti kada je Hajrović snažnim udarcem matirao golmana domaćih i doveo našu reprezentaciju u vodstvo.

Od početka utakmice, reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je loptu u svom posjedu i kontrolirala tok igre.

Ipak, prvu priliku imali su domaći u sedmoj minuti kada je Zenjov traljavo šutirao. Nakon toga, blagu inicijativu su preuzeli domaći. Najveće uzbuđenje su pripremili naši navijači koji su na par minuta prekinuli utakmicu zbog bakljade.

Na prvu šansu smo čekali do 21. minute kada su domaći sa dvadesetak metara pokušali preko Kaita, ali lopta je otišla pored gola. Bezidejna igra naše reprezentacije nastavila se sve do 36. minute kada je Medunjanin uposlio Ibiševića koji je bio kao duh. Iako se namještao, golman Estonije mu je odbranio stopostotnu priliku. U narednom napadu Zukanović glavom šutira preko gola.

U sljedećoj minuti zaprijetila je i Estonija preko Zenjova koji je bio sam kao duh, ali je loše zahvatio loptu i poslao je pored gola.

Do kraja poluvremena Estonija je zaprijetila jednom, ali je Begović bio siguran. Na odmor se otišlo bez golova.



U nastavku, naši reprezentativci su ubacili u brzinu više te su u 48. minuti poveli protiv Estonije. Sjajnim udarcem Izet Hajrović je matirao golmana domaćih. 

Nakon gola, naši reprezentativci su kontrolirali utakmicu. Ipak, domaći su uspjeli opasno zaprijetiti. Klavan je u 59. minuti nakon kornera probao, a lopta je otišla tik pored stative. Do 71. minute nije bilo uzbuđenja kada je Kodro uputio snažan udarac prema golu Estonije, ali Aksalu je odlično intervenirao.

Estonija je izjednačila u 76. minuti preko Antonova koji je odličnim udarcem matirao Begovića.


Četiri minute nakon izjednačenja, Estonija preko Lutsa pokušava iz slobodnog udarca. Lopta je išla u same rašlje, ali Begović je sjajno odbranio.

Kada su svi mislili da će utakmica biti završena bez pobjednika, Izet Hajrović je u 84. minuti na asistenciju Edina Džeke pogodio drugi put na ovoj utakmici i tako donio tri boda našoj reprezentaciji.


Nakon ove pobjede, Bosna i Hercegovina je završila kao trećeplasirana na tabeli grupe H sa 17 bodova, dva manje od drugoplasirane Grčke. Grčka ide u baraž, a naša reprezentacija se okreće sljedećim kvalifikacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.