NOGOMET

Šampion Južne Amerike ne ide na Mundijal, Mesi junak Argentine

AFP. AFP

Piše: N. KREŠTALICA

11.10.2017

Sa današnjih pet utakmica kompletirane su i kvalifikacije iz južnoameričke zone za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine. 

Naime, Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija obezbijedili su direktan plasman na Mundijal, dok će selekcija Perua to pokušati ostvariti kroz baraž.


Južnoameričko ludilo

Prije ovog posljednjeg (18.) kola samo je Brazil imao osiguran direktan plasman kao prvoplasirana ekipa dok su tri posljednjeplasirane ekipe (Ekvador,Bolivija i Venecuela) bile bez šansi za plasman u narednu fazu. To znači da je ukupno šest ekipa ,od drugog do sedmog mjesta moglo ili da prođe dalje ili da ispadne. To je uzbuđenje na kakvo smo i navikli gledati u Južnoj Americi.

Najzanimljivije je bilo u Kitu (Ekvador). Tamo je Argentina gostovala na 2.850 metara nadmorske visine i igrali su za biti ili ne biti! Da li zbog rijetkog kisika ili velikog pritiska i očekivanja argentinske i svjetske javnosti, Argentina je očajno otvorila ovaj susret. Domaći su poveli golom Ibare (Ibarra) u prvoj minuti te su mnogi pomislili kako će Mundijal proteći bez 'gaučosa'. Ipak, kada u ekipi imate Lionela Messija (Messi), nemate previše razloga za brigu. 

Sjajni fudbaler Barcelone postigao je dva gola za potpuni preokret (12, i 20.min) te je Argentina odahnula. Mesi je pogodio još jednom u 62. minuti te tako kompletirao svoj hettrik i po ko zna koji put obradovao svoju naciju. Ovo je bila prva pobjeda Argentine u Ekvadoru poslije 16 godina.

Sličan scenarij zadesio je i Urugvaj. Oni su pored Brazila bili „najsigurniji“ putnik na Mundijal. Kući su čekali fenjeraša Boliviju, ali gosti su poveli autogolom Silve i zaledili gledaoce u Montevideu. Klasa i kvalitet ipak su došli do izražaja pa je Urugvaj u samo tri minute preko Kaseresa (Caceres) i Kavanija (Cavani) preokrenuo rezultat i utakmicu odveo u miran finiš. Treba spomenuti i da je obje asistencije upisao Silva koje se tako „odužio“ zbog autogola. U nastavku meča, Suarez je postigao dva gola (60., i 76.min), a izgleda da je ovo bila i noć autogolova jer je Godin postigao drugi autogol na ovoj utakmici i postavio konačnih 4:2 za Urugvaj koji je proslavio plasman na Mundijal. 

Brazilska samba

Brazil je kući uvjerljivo savladao aktuelnog šampiona Južne Amerike, selekciju Čilea (3:0).

Naime, nakon slabog prvog poluvremena, u drugom dijelu Brazil je pokazao pravo lice. Poveli su golom Paulinja (Paulinho) u 55. minuti da bi samo dva minuta kasnije prednost povećao Gabrijel Žesus (Gabriel Jesus). Isti igrač postavio je konačnih 3:0 u sudijskoj nadoknadi. S obzirom na razvoj ostalih rezultata, ovaj poraz za Čile značio je i oproštaj od svih nadanja za plasman na Mundijal, što predstavlja ogromno iznenađenje.

Peru i Kolumbija odigrali su „miroljubivih“ 1:1. To je rezultat koji je po raspletu sitauacije odgovarao objema ekipama. Gosti su poveli golom Rodrigeza (Rodriguez) u 56. minuti, ali domaći su izjednačili golom Gerera (Guerrero) u 76. , što je bio i konačan rezultat utakmice. Remi je Kolumbiji donio četvrto mjesto i direktan plasman, a Peruu peto mjesto i baraž.

Posljednji meč donio je duel Paragvaja i Vencuele u kojem su gosti neočekivano slavili minimalnu pobjedu. Paragvaj je bio jedna od ekipa koja je imala priliku i nadu za plasman na Mundijal prije ovog kola. Tokom utakmice, zbog deficita Čile protiv Brazila, bila im je potrebna pobjeda da izbore baraž umjesto Perua, ali posljednjeplasirana Venecuela priredila im je neugodno iznađenje preko Erere (Herrera) u 84. minuti te ih tako ostavila „kratkih“ rukava.

Podsjećamo, sa nove tri ekipe koje su obezbijedile učešće na Mundijalu, broj ekipa koje ćemo sigurno gledati narednog ljeta u Rusiji popeo se na 22.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.