NOGOMET

BiH iz Estonije donijela velika tri boda: Evo u kojoj grupi su "Zmajevi" u Ligi nacija

Hajrović: Potvrdio kvalitetu u bitnom meču

A. SOKOLOVIĆ

11.10.2017

Utakmica u Talinu u kojoj je sinoć Bosna i Hercegovina osvojila tri boda (2:1) i donekle ublažila bol zbog propasti kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, donijela je dvije dobre stvari. 

Prva je povratak Izeta Hajrovića, koji je postigao dva lijepa gola protiv Estonije, a druga je pobjeda s kojom su Zmajevi dobili daleko više od tri boda u konačnom zbiru u poretku naše grupe u kojoj smo utrku završili iza Belgije (plasirali se na Mundijal, op. a.) i Grčke (izborili baraž). 


Novo takmičenje

Edin Džeko, Izet Hajrović i ostali naši reprezentativci u Estoniji su Bosni i Hercegovini donijeli velike bodove u borbi za FIFA rang-listu, s obzirom na novo takmičenje koje Evropska nogometna federacija (UEFA) priprema u zamjenu za prijateljske utakmice.

Naime, nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, od septembra kreće Liga nacija, koja će se igrati do juna 2019. godine.

Ukupno će brojati 55 reprezentacija i bit će podijeljena u četiri lige, od čega će svaka imati po četiri grupe od tri ili četiri reprezentacije prema koeficijentu UEFA.

E, upravo pobjeda u Talinu nad Estonijom je veoma bitna za taj koeficijent UEFA-e, jer će u ligi A igrati najjače evropske reprezentacije, a u ligi D bit će one najslabije rangirane.

Naime, Bosna i Hercegovina je nakon serije loših rezultata "visila" u Ligi B, koja bi po kvaliteti trebala biti druga rangirana.

Od 24 selekcije koje će biti rangirane u prve dvije grupe, BiH je zauzimala 22. mjesto, što nam je, ipak, u konačnici donijelo Ligu B.


S utakmice u Talinu: Važni bodovi za FIFA rang-listu FOTO AFP. S utakmice u Talinu: Važni bodovi za FIFA rang-listu FOTO AFP

U periodu od 14. septembra do oktobra BiH je odigrala dvije utakmice, protiv Belgije (3:4) i Estonije (2:1). Izgubili smo od pete reprezentacije po FIFA te treće po UEFA renking listi, dok smo dobili 84. selekciju na svijetu. 

Koliku vrijednost ima Liga B? Veoma veliku, s obzirom da se iz, recimo, Lige C u Ligu B, prelazi tek u periodu od dvije godine, a uz sve to potrebno je biti prvi u svojoj grupi.   

Da pojasnimo, pobjednici grupa plasirat će se u viši, a četiri najslabije ispast će u niži rang. 

Zanimljivo, svaka najbolja reprezentacija koja osvoji svoju ligu plasirat će se na Evropsko prvenstvo 2020. godine, a kao što smo rekli liga bi trebala zamijeniti prijateljske utakmice.

Ako se pobjednik neke od grupa ranije kvalificira na Euro kroz kvalifikacije, njihovo će mjesto pripasti sljedećoj najbolje rangiranoj ekipi u ligi.

Raspored liga

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Holandija, Hrvatska i Island

Liga B: Vels, Rusija, Slovačka, Sjeverna Irska, Švedska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Češka

Liga C: Slovenija, Albanija, Mađarska, Rumunija, Škotska, Crna Gora, Srbija, Grčka, Bugarska, Norveška, Izrael, Finska, Kipar, Estonija, Litvanija

Liga D: Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Latvija, Luksemburg, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Prvo kolo je na programu od 6. do 8. septembra 2018. godine, a završeno šesto od 18. do 20. novembra. 

Finale je na rasporedu od 5. do 9. juna 2019. kada ćemo dobiti prvog pobjednika Lige nacija. 

UEFA je potvrdila da će za kvalifikkacije za Euro 2020. godine krenuti u martu 2019. godine. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.