NOGOMET

Kako je Falkao lobirao na terenu: Brate, obojica smo unutra...

Avaz.ba

12.10.2017

Cijeli svijet gledao je kako igrači Kolumbije nagovaraju suparnike iz Perua da posljednjih pet minuta zadnje kvalifikacijske utakmice za SP "prestanu igrati" i čekaju da utakmica završi 1:1. 

S obzirom na to da je u isto vrijeme Brazil protiv Čilea vodio 3:0, to je zajedno s rezultatom na susretu Perua i Kolumbije značilo da s navedenim remijem svi imaju ono što žele - domaćin dodatne kvalifikacije za SP protiv Novog Zelanda, a gost direktni odlazak u Brazil.

  U 84. minuti zamjena igrača kod Kolumbije. Džejmsa (James) mijenja Čara (Chara), koji suigračima širi radosnu vijest, Brazil vodi protiv Čilea 3:0, a Paragvaj gubi 0:1 od Venecuele.  

Čilenaci, dakle, u pet preostalih minuta ne mogu ništa učiniti kako bi naudili Peruu i Kolumbiji, a ako Paragvajci na njihovoj utakmici i zabiju jedan gol, i dalje ne mogu dostići Peru. Ali, to mogu napraviti ako naprave potpuni preokret i do kraja poraz pretvore u pobjedu.

Kolumbijski golgeter Falkao (Falcao) tada po terenu pokreće lobiranje širokih razmjera, hodajući od jednog do drugog igrača Perua i uvjeravajući ih da se svi zadovolje s postojećih 1:1 i do kraja odigraju prijateljsku utakmicu.

Ali, to mu nije išlo baš glatko i Peruanci su ga redom odbijali. Možda su vjerovali El Tigreu, ali nisu vjerovali da Paragvaj, i to na svom terenu, protiv loše Venecuele, neće napraviti prijelaz "iz dva u jedan" i tako ponuđeni bod učiniti bezvrijednim. 

Lako je Kolumbijcima bilo pregovarati u tom pogledu, jer njima pobjeda Paragvaja ne bi značila ništa. Ali Peru bi ostavila bez petog mjesta i dodatnih kvalifikacija. 

Ipak, Falkaova diplomatija je uspjela. Nagovaranje suparnika mu se isplatilo jer je zbog toga legendarni peruanski napadač Guerrero otišao na klupu po potvrdu informacije o ostalim rezultatima. Kada je dobio blagoslov, vratio se na teren i potvrdio dogovor sa suparnikom Karlosom Sančezom (Carlos Sanchez), prenosi Index.hr.

Nakon utakmice je Renato Tapia, peruanski veznjak i prvi igrač njegove reprezentacije koji je ozbiljnije razmotrio Falkaovu nemoralnu ponudu, otkrio kako ga je Kolumbijac nagovarao:

- Bili smo potpuno koncentrirani na utakmicu, a pet minuta prije kraja prišao mi je Falcao, nakon što sam vidio da je nešto neuspješno nagovarao moje ostale suigrače. Rekao mi je 'Brate, obojica smo unutra. Ajmo bit sretni s ovim rezultatom koji je...' Ja sam definitivno bio sretan. Nakon toga smo utakmicu završili onako kako je trebalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.