NOGOMET

FIFA potvrdila: Planule karte za Mundijal u Rusiji, za finale stiglo 300.000 zahtjeva

Avaz.ba

12.10.2017

Svketska nogometna federacija (FIFA) objavila je danas da je u prvoj turi prodaje karata za Svjetsko prvenstvo u Rusiji dobiveno skoro tri i po miliona zahtjeva za kupovinu karata.

Iako je za Mundijal ostalo upražnjeno još devet mjesta, iako se ne znaju sastavi grupa, niti ko će gdje igrati, na adresu FIFA došlo je 3.496.204 zahtjeva za kupovinu karata od 14. septembra do danas, kada je završena prva faza prodaje.


Ko prije djevojci

Najviše zahtjeva došlo je, naravno, iz Rusije, dok su potraživanja iz inostranstva premašila 30 posto, a u prvih 10 dolaze ona iz Njemačke, Brazila, Argentine, Meksika, SAD, Kolumbije, Egipta, Kine i Poljske, iako neke od tih reprezentacija nisu izborile plasman na Svjetsko prvenstvo.

Za prvi meč turnira traženo je 150.000 karata, a za finale 300.000.

FIFA je u prvoj fazi prodavala karte za svaki meč, a ako je broj zahtjeva premašio broj odobrenih ulaznica, zahtjevi su izvlačeni nasumičnim žrijebom. Rezultat tog žrijeba bit će poznat do 16. novembra, kada počinje druga faza prodaje ulaznica.

U drugoj fazi će se karte prodavati po sistemu "ko prije devojci", odnosno, direktno sa sajta FIFA i odmah će biti poznato da li je aplikacija bila uspješna.

Taj period će trajati do 28. novembra. Žrijeb za takmičenje obavit će se 1. decembra i tada će se u prodaju ulaznica uključiti i nacionalni savezi.

Navijačka kartica

FIFA je na zahtjev ruskih vlasti uvela dokument sa navijačkim identitetom, bez kojeg neće biti moguće ući na stadion. Vlasnici ovih kartica imat će dodatne olakšice i povlastice u Rusiji, kao što su ulazak u zemlju bez vize, besplatno korištenje gradskog ili međugradskog prijevoza i druge.

Plasman na Svetsko prvenstvo do sada su izborili: domaćin Rusija, zatim Srbija, Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Belgija, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Njemačka, Engleska, Španija, Nigerija, Kostarika, Poljska, Egipat, Island, Francuska, Portugal, Panama, Urugvaj, Kolumbija i Argentina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.