NOGOMET

Legendarni Duško Bajević iz Atine za "Dnevni avaz": Nama ne treba samo dobar trener nego i dobar program

Bajević: Rano je pričati o kandidatima za selektora

Piše: M. T.

13.10.2017

U medijima ga spominju kao jednog od kandidata za novog selektora, ali Duško Bajević teško da to može biti. 

Povedeš i padneš

Princ s Neretve je na klupi Olimpijakosa i AEK-a osvojio čak osam titula prvaka Grčke, ali je od trenerskog posla digao ruke još prije četiri godine, kada je završio mandat u Atromitosu.  Kao član Odbora za posredovanje i savjetovanje Nogometnog saveza BiH, Bajević je već angažiran u našem nogometu, a prema glasinama iz naše kuće nogometa, veoma je moguće da će upravo on biti jedan od članova tima koji će Izvršni odbor NSBiH formirati kako bi sačinio listu kandidata za selektorsku stolicu.  

Kako smo jučer ekskluzivno objavili, prvi kandidat vodstva NSBiH je Meho Kodro, ali će na spisku biti još imena. No, Bajević, kao i ostali ljudi iz Saveza, još ne progovara.  

- Nemojte da još govorimo o tome, jer je prerano. Kvalifikacije su se tek završile, a slijedi sjednica Izvršnog odbora NSBiH na kojoj Mehmed Baždarević treba reći šta je uradio, a šta nije uradio. Tek poslije toga možemo pričati – rekao nam je legendarni Mostarac jučer iz Grčke.

Upitan da nam izloži svoj komentar neuspjeha, Bajević je odgovorio:

- Ova reprezentacija ima kvalitet. Ima tu dobrih igrača, ali i stvari koje ne štimaju. To se najbolje vidi iz odlučujućih utakmica, koje igramo pod pritiskom. Od Belgije smo nepotrebno izgubili. Ekipi koja želi na Svjetsko prvenstvo, ne bi se smjelo desiti da preokrene rezultat i stane. Belgija jeste bolja, to nije upitno, ali se utakmica odvijala tako da je nismo smjeli izgubiti. Daš gol, povedeš... i onda pad. I nije mi jasno ni trčanje. Protivnik nas je u toliko utakmica nadtrčao i na taj način pobijedio, što mi je neshvatljivo – komentira Bajević.

Mladi i kadeti

Kada je riječ o Baždareviću, kojem će Izvršni odbor 19. oktobra pokazati izlazna vrata, legenda Veleža kaže da odgovornost ne treba prebacivati uvijek na pojedinca.

- Dat će on svoju analizu, kao i svaki trener. Vidjet ćemo šta će reći on, a šta Odbor. Takva je procedura, ali je činjenica da nam treba ne samo dobar trener nego i program. Nije reprezentacija samo A-reprezentacija, ima i ostalih. Evo, sada imamo jednu mladu selekciju koja je dobila jednu od najboljih reprezentacija Evrope Portugal. Imamo i kadete, kojima ide dobro... Te momke trebamo razvijati i čuvati kako bismo se poslije mogli osloniti na njih, a ne da se izgube negdje, kao što je do sada često bio slučaj – kaže nam Bajević.

Stalnim crnilom guramo sebe sve niže i niže  

Još jedan propali ciklus izazvao je val nezadovoljstva u našoj sportskoj javnosti. Sasvim opravdano. No, Bajević kaže da je vrijeme da i navijači BiH počnu razmišljati malo drugačije.

- Jesmo ispali i to je veoma loše. Ali, nekako imam osjećaj da mi sami sebe guramo sve niže i niže. Ne možemo da pobjegnemo od crnila, a tako sami sebi nanosimo sve veću štetu – poručuje Bajević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.