NOGOMET

Meho Kodro za "Dnevni avaz" o preuzimanju kormila naše reprezentacije: Neka se malo slegne, vidjet ćemo...

Kodro: Pratim sve i vidim ogorčenje

Piše: A. SOKOLOVIĆ

14.10.2017

Sa posljednjim sudijskim zviždukom u Talinu, gdje se nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom nad Estonijom (2:1) oprostila od borbe za plasman na Svjetsko prvenstvo, naš tim ostao je bez selektora. 

Mehmedu Baždareviću istekao je ugovor, jer nije uspio izboriti plasman u Rusiju, što je bio primarni cilj kada je s Nogometnim savezom BiH produžio ugovor nakon neuspjeha u baražu za Euro 2016. protiv Irske.

Brojni pozivi 

Ekskluziva “Dnevnog avaza”, u kojoj smo iz izvora bliskih Nogometnom savezu naše zemlje saznali da je trener Serveta Meho Kodro prvi kandidat za Mešinog nasljednika, odjeknula je širom Bosne i Hercegovine.

Informaciju su prenijeli i mediji u regionu, a ona je stigla i do legendarnog Mostarca, bivšeg člana Barcelone, koji posljednjih mjeseci uživa veliki ugled u Švicarskoj, otkako je uoči Nove godine potpisao za Servet.

- Zvali su me sa svih strana, zanimaju se za vijest o mojoj kandidaturi za selektora, ali nisam imao vremena da se javljam. Iskreno, i mene je vijest malo iznenadila. Posebno zato što nisam u centru svih tih zbivanja u našem nogometu otkako sam se malo izmaknuo u Švicarsku. Lijepo je čuti da ste kandidat, posebno prvi - kaže u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Meho Kodro.

Nakon što su se emocije slegle, Kodro je rekao:

- Čast mi je što sam kandidat. Posebno ako se zna da Bosna i Hercegovina ima dosta vrhunskih trenera, da su mnogi od njih ostvarili i uspjeh. Znam i da su navijači nezadovoljni nakon neuspjeha u kvalifikacijama. Pratim sve i vidim ogorčenje.

Sa Servetom niže pobjede. Trenutno je u samom vrhu Druge lige, gdje se sa Šafhauzenom i Ksamaksom bori za ulazak u Prvu ligu.

- Upravo iz respekta prema čelnicima Serveta, s kojima imam sjajan odnos, nemojte da sada išta više kažem u vezi sa mojim mogućim ponovnim angažmanom kao selektora BiH. Sa Servetom imam ugovor tako da ne bi bilo smisla kazati nešto više od ovoga, da mi je čast što sam prvi kandidat - kaže Kodro.

Uvijek u srcu

On je, na kraju, dodao da će u narednim mjesecima biti prilike da se o tome više i razgovara, kada se budu bližile kvalifikacije za Euro 2020., kao i Liga nacija, novo takmičenje koje je najavila Evropska nogometna asocijacija (UEFA).

- Uvijek sam govorio, BiH ima sjajne igrače. Svakome od nas koji smo nekada nosili dres "Zmajeva", treba da bude čast što smo među kandidatima. No, neka se sve ovo oko borbe za Rusiju slegne, vidjet ćemo šta nam donose naredni mjeseci. Tu sam, blizu sam Bosne i Hercegovine, a sa "Zmajevima" uvijek u srcu - kazao je Kodro za "Dnevni avaz".


Kenan prezadovoljan

Sin Mehe Kodro Kenan sjajno se snašao u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine otkako se priključio "Zmajevima" u martu protiv Albanije. Novajlija u dresu njemačkog Majnca u meču protiv Gibraltara upisao je i prvjenac, kada je, na dodavanje Edina Višće, postigao prvi gol u dresu BiH.

- Kenan je samostalan. Zahvaljujući svom talentu i upornošću, sam je stigao do dresa BiH... Razgovaramo često, i on sam je prezadovoljan svime što mu se dogodilo u dresu reprezentacije i Majnca. Normalno, kao svaki igrač, i on bi volio da više vremena provodi na terenu, ali mlad je, bit će vremena. Važno je da sve ide svojim tokom - kaže Meho Kodro.

Glas navijača mora se poštovati

Kodro je već jednom bio selektor "Zmajeva". Reprezentaciju BiH vodio je pet mjeseci, od januara do maja 2008., kada je, zbog protivljenja odigravanju prijateljske utakmice protiv Irana, dobio otkaz. Uručila mu ga je prošla garnitura čelnika BiH. Taj njegov potez prepoznali su navijači...

- Glas navijača mora se poštovati... I kada sam igrao nogomet, a ne sada samo, kao trener, dobro znam koliko je bitno da vas navijači cijene. Ja sam se uvijek trudio da s njima imam sjajan odnos – govori Kodro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.