NOGOMET

Ljudina i igračina: Na današnji dan prije 51 godinu Hase je odigrao posljednji susret za Sarajevo

Piše: A. TIRO

16.10.2017

Gotovo da nema osobe koja ne zna pjesmu sarajevskog benda, Zabranjeno pušenje, "Nedjelja kad je otiš'o Hase". Iako preovladava mišljenje kako se u pjesmi radi o legendarnom fudbaleru FK Sarajevo Asimu Ferhatoviću Hasetu, to ipak nije slučaj.  

Naime, mnogi su prihvatili činjenicu kako se legendarni Hase od bordo dresa oprostio "te majske nedjelje protiv Osijeka", međutim istina je malo drugačija.

Naime, 16.10.1966. godine posljednji meč u dresu Sarajeva odigrao je Hase i to protiv Rijeke na Kantridi.

Bila je to šampionska generacija tima sa Koševa, koja je u Rijeci igrala protiv istoimenog domaćina, a na kraju je bordo tim deklasirao domaćine rezultatom 4:0, a golove su postizali Vahidin Musemić (dva puta), Prljača i Šiljkut.

Ipak ono što je obilježilo taj meč jeste povreda Asima Ferhatovića Haseta. Igrao se 15. minut susreta kada je na legendu Sarajeva grubo startao Marjan Brnjac. Hase nije mogao nastaviti susret i odmah je zamijenjen, a malo ko je tada i zamišljao da je to posljednji put da će istrčati u najdražem dresu.

Iako je planirao nastupiti i narednim utakmicama protiv Veleža i Crvene Zvezde, ispostavilo se kako je Hasetova povreda ipak teže prirode.

Jedan od onih koji najbolje zna o tom događaju jeste Mirsad Fazlagić, legenda tima sa Koševa, koji je bio Hasetov saigrač.

Fazlagić je za Avaz.ba kazao kako je Hase bio ljudina i uvijek štitio mlađe fudbalere.


- Nakon te povrede, dobio je sepsu, kasnije je operisan i više nije igrao. Hase je kao čovjek bio puno veći nego fudbaler. Bio je poseban u odnosu prema ljudima, neobično je cijenio i poštovao sve mlađe igrače, koje je štitio i nije dozvoljavao da na njih galami - kazao je Fazlagić.

Dodao je kako će se teško roditi fudbaler na ovim prostorima igračina poput Haseta.

- Poseban je, iako je odigrao samo jednu utakmicu za bivšu Jugoslaviju, ali je svojim kvalitetom i odnosom zaslužio da odigra mnogo više utakmica za bivšu državu - istakao je Fazlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.