NOGOMET

Održana konferencija u Sarajevu povodom projekta "Fudbal zajedno"

Avaz.ba

16.10.2017

U organizaciji Fairplay inicijative, Nogometni savezi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pokrenuli su zajednički projekt Football Zajedno, a cilj je iskoristiti popularnost nogometa kao medija za promicanje interkulturnog dijaloga, ljudskih prava i socijalne uključenosti. 

Planirano je da projekt osnaži skupine u nepovoljnom položaju i poveća ravnopravno sudjelovanje djevojaka i žena u nogometu i kroz njih.

U to ime, u Sarajevu se održava konferencija pod nazivom "Fudbal zajedno", koja je na jednom mjestu okupila ljude iz različitih zemalja i različitih organizacija, uključujući nevladine organizacije, sportska i javna tijela, te predstavnike UEFA, UNICEF-a i Ministarstva sporta Kantona Sarajevo.

Adnan Dzemidžić iz NSBIH pozdravio je sudionike i naglasio važnost suradnje između susjednih zemalja, dok je koordinator Fairplaya Kurt Wachtera, izjavio je da je naša svrha iskoristiti multietničku uključenost nogometne kulture na zapadnom Balkanu kako bi se uhvatili u koštac s predrasudama i promovirali ravnopravnost u nogometu.

Jedan od rijetkih koji je imao priliku postati evropski i svjetski klupski prvak svijeta u nogometu/fudbalu Refik Šabanadžović, tvrdi kako nikad u životu nije doživio diskriminaciju na terenu i da nogomet može biti model sklada u društvu.

Uspješni pristupi, ideje i mišljenja o pitanjima kao što su diskriminacija, nacionalizam i rasizam nalaze se u središtu dnevnog reda, temeljeni na frontalnim prezentacijama, panel diskusijama i radionicama.

Konferencija će trajati dva dana, no očekuju se mnoge aktivnosti koje će tek uslijediti, budući da inicijativa kao dio međunarodnog projekta "Football Zajedno" uključuje širok raspon drugih aktivnosti, poput zajedničkih treninga, turnire za dječake i djevojčice, kampanje za podizanje svijesti i tematske radionice kroz angažiranje različitih sudionika. Inicijativa je sufinansirana kroz UEFA HatTrick program i Austrijsku razvojnu agenciju.

Za sutra je predviđeno zatvaranje konferencije kroz diskusiju sudionika.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.