NOGOMET

Englezi opet vladaju Evropom: Svi su vodeći u svojoj grupi

AFP

Avaz.ba

19.10.2017

Prošle sezone imali su samo jednog četvrtfinalistu, prije tri sezone nijednog, a posljednji finalist Lige prvaka bio je Čelzi, koji je 2012. osvojio titulu ,savladavši Bajern na Allianc Areni.

Čini se kako je crno razdoblje engleskih klubova u tom takmičenju ipak prošlost jer nakon tri kola faze po grupama najelitnijega klupskog takmičenja na svijetu vodeći su u svih pet grupa u kojima nastupaju. Najbolji učinak imaju mančesterski klubovi. Siti, koji se ove sezone preporodio i odlično krenuo na oba kolosijeka. Redom su padali Fajnord gostima (4-0), te Šahtar (2-0) i Napoli (2-1) kod kuće. 

Jednaku statistiku ima i njihov gradski rival Junajted koji, ruku na srce, nema tako zahtjevnu grupu. Lakoćom se prošetao pokraj Bazela kod kuće (3:0) i CSKA u Moskvi (4:1) prije nego što su, s igračem više, došli do minimalne pobjede kod Benfike 1-0.

Čelzi se u Premijeršipu malo muči, drži tek peto mjesto, ali zato dobro stoji u Evropi. 

Karabag na Stemford Bridžu bilo je samo zagrijavanje (6:0), a posebno je upečatljiva pobjeda kod Atletika na novom Vanda Metropolitanu (2:1). Protiv Rome u Londonu plavci su osvojili bod kojim suvereno drže vrh.

U grupi s Real Madridom i Borusijom Dortmund, Totenhem je sve iznenadio i dijeli prvo mjesto s "kraljevima" nakon što je izborio veliki remi na Santiago Bernabeu (1:1), savladavši prije toga Borusiju kod kuće (3:1) i APOEL u gostima (3:0). 

Najmanje je, vjerovatno, oduševio Liverpul koji je dočekao gostovanje kod slabašnog Maribora kako bi napunio samopouzdanje visokom pobjedom 7:0. Prije toga, odigrao je 2:2 sa Seviljom kod kuće te 1:1 kod Spartaka u gostima. Ipak, i s pet bodova na čelu je svoje grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.