NOGOMET

Šta se dešavalo na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora: Baždarević se nije izvukao, legende biraju novog selektora

Sa sjednice Odbora: Članovi nisu podržali Baždarevićev izvještaj ( A. Durgut)

M. T.- A. M.

20.10.2017

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno je bez selektora, zaključili su jučer članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, koji su jučer u Sarajevu, na prvoj sjednici od završetka kvalifikacionog ciklusa za Mundijal u Rusiji, raspravljali o sudbini sada već bivšeg selektora Mehmeda Baždarevića te o rješenjima za budućnost.  

Mada je zvanična informacija koju je Savez lansirao jučer nakon sjednice dosta nejasna te ostavlja nepotrebni prostor za špekulacije da bi Meša, u nekoj opciji, možda i mogao ostati na klupi našeg državnog tima ili se sam kandidirati za novi mandat, tok samog sastanka bio je i više nego jasan.


Meša rezigniran

Baždarević je, kako to nalažu njegove obaveze, podnio izvještaj članovima Odbora o posljednje dvije utakmice ciklusa, protiv Belgije i Estonije, koji je jednoglasno usvojen, jer tvrd otpor “Crvenim đavolima” i trijumf u Talinu spadaju u red onoga što se i očekivalo, ali kad je riječ o izvještaju o kompletnom ciklusu, on nije dobio podršku članova Odbora.  

Cilj, koji stoji i u Baždarevićevom ugovoru (plasman na Mundijal), nije ispunjen i Meša automatski prestaje biti selektor. Kako “Dnevni avaz” saznaje, Baždarević je odgovarao na unakrsno ispitivanje o razlozima neuspjeha, ali obrazloženja nisu mnogo promijenila situaciju pa je bivši selektor BiH i prije završetka sjednice, vidjevši kakav je zaključak, prilično rezigniran napustio sjednicu. Na novinarska pitanja nije odgovarao.

- Izvršni odbor jednoglasno je konstatirao da reprezentacija nije ostvarila cilj. Nismo postigli očekivani i planirani rezultat. Mehmedu Baždareviću je sa posljednjom utakmicom ciklusa istekao ugovor i mi smo trenutno bez selektora. Do danas smo čekali da Baždarević podnese izvještaj, a od danas počinje procedura za izbor novog stratega našeg tima – rekao je novinarima generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.


Baždarević sa Marinovićem: Objašnjavao razloge neuspjeha

Prva sjednica

Šta sada? Mada se u zvaničnom saopćenju navodi da će Tehnički komitet pripremiti detaljnu analizu neuspjeha u kvalifikacijama, jasno je da je za Mešu ovo kraj i da počinje potraga za novim selektorom.

Procedura će teći tako što će novoformirana komisija, u kojoj su tri člana Odbora za posredovanje i savjetovanje NSBiH Ivica Osim, Duško Bajević i Sead Kajtaz te savjetnik Izvršnog odbora za fudbalska pitanja Zvjezdan Misimović, do 1. novembra dati prijedlog jednog kandidata, o kojem će se članovi IO-a izjasniti na prvoj narednoj sjednici, 10. novembra.

S obzirom na to da se upražnjena stolica mora što prije popuniti, prva sjednica ovog tijela, kako saznajemo, održat će se već sljedeće sedmice.

Kako ide procedura: Razgovori sa samo jednim kandidatom  

Kako smo jučer saznali, procedura izbora ići će ovako: Osim, Bajević, Kajtaz i Misimović usaglasit će se na svojim sastancima o tome ko je prvi kandidat te će s njim obaviti pregovore. Dakle, samo sa jednim trenerom. Ukoliko se s tim kandidatom usaglase svi detalji, prijedlog ide pred Izvršni odbor, koji ga treba prihvatiti ili odbiti.

Kao što smo objavili i prošle sedmice, prvi kandidat bit će Meho Kodro, a tek ukoliko se iz nekog razloga pregovori s njim izjalove, ići će se na neko drugo ime, a to bi, vjerovatno, trebao biti Amar Osim.

Iz naših izvora saznali smo da se ozbiljno razmišlja o još samo jednom kandidatu, a to je Robert Prosinečki, s tim što je on u ozbiljnim kontaktima s Nogometnim savezom Slovenije o angažmanu u “deželi”.

Pohvale mladom timu

Za razliku od priče o A-timu, razgovor o mladoj selekciji bio je u sasvim drugačijem tonu. Nedavni trijumf U-21 tima BiH nad omladinskom velesilom Portugalom u kvalifikacijama za EP od 3:1 izmamio je pohvale od članova Odbora.

Naravno, izvještaj selektora Vinka Marinovića jednoglasno je usvojen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.