NOGOMET

Tajni sastanak komisije NSBiH: Kodro, Osim i Prosinečki kandidati za selektora

Kodro: Trener Serveta | Osim: Bez angažmana | Prosinečki: Na meti Slovenaca

Piše: M. T.

25.10.2017

Meho Kodro, Amar Osim i Robert Prosinečki. To su imena tri trenutno najozbiljnija kandidata za novog selektora nogometne reprezentacije, koja je jučer, na prvom sastanku od formiranja na nedavnoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, ponudila uža komisija za prijedlog izbora nasljednika Mehmeda Baždarevića na klupi našeg državnog tima.  

Kako ekskluzivno saznaje naš list, legende bh. nogometa Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović, koji su u četvrtak izabrani da podnesu najteži teret izbora, sastali su se u tajnosti, daleko od očiju medija, kako bi počeli razmatrati najbolje opcije za popunjavanje upražnjene klupe naše reprezentacije.

Prvi kriterij

Veći dio višesatnih razgovora protekao je u analizi trenutne situacije po pitanju bh. reprezentatnog nogometa, te o opštim stvarima koje se tiču našeg državnog tima. Svjesna konstantne problematike u reprezentaciji BiH, izabrana četvorka zauzela je stav da prvi kriterij pri odabiru selektora treba biti njegov autoritet, odnosno, da to treba biti stručnjak koji poznaje mentalitet i navike naših fudbalera, kao i situaciju i odnose unutar reprezentacije, kako bi se stvorili najbolji preduvjeti za rezultat.

Osim toga, raspravljalo se i o kriterijima izbora, ciljevima koje treba postaviti pred novog selektora, kao i vremenskim okvirima, a na kraju, došlo se do zaključka da su Kodro, aktuelni trener švicarskog Serveta, Osim, koji je trenutno bez angažmana i Prosinečki, koji je, između ostalih, i na meti Slovenskog nogometnog saveza za klupu njihove reprezentacije, tri opcije koje se, zasada najozbiljnije nameću.

Koji uvjeti

- Najviše se razgovaralo o Amaru Osimu i Mehi Kodri, a kao treća solucija nameće se Prosinečki. Na kraju je zaključeno je da se s njima trebaju obaviti razgovori kako bi se došlo do spoznaje da li su oni uopće zainteresirani i pod kojim uvjetima, kako bi se moglo doći do nekog zaključka – rekao nam je naš izvor.

U narednih nekoliko dana možemo očekivati da članovi komisije kontaktiraju Kodru i Osima, a potom i Prosinečkog.

Ime(na) do 1. novembra  

Komisija ima zadatak da do 1. novembra zvanično ponudi ime jednog, najozbiljnijeg kandidata za novog selektora, mada nije isključeno da prijedlog bude u formi redoslijeda po brojevima, od prvog kandidata pa nadalje. Svakako, dosta toga će zavisiti od volje, želje i realnih mogućnosti izabranih kandidata od kojih će neko, iz nekih razloga, možda ispasti nakon prvih razgovora.

No, do 10. novembra, kada će se održati naredna sjednica Izvršnog odbora NSBiH na temu izbora selektora, prijedlog treba biti jasan i sa čvrstim temeljem u vidu konstruktivnih razgovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.