NOGOMET

Tužna vijest - Bivši Ibrahimovićev saigrač misteriozno preminuo

24 sata

1.11.2017

Skupio je 16 nastupa za reprezentaciju Gane, nakon 28. godine više nije igrao

Ljubitelji globalno popularne igre Football Manager možda ga pamte kao svestranog mladog igrača Ajaxa, uz čije je ime pisalo ono "RB/RW/MRC"...

U stvarnom svijetu, u pravom nogometu, Abubakari Yakubu nikad nije napravio velike stvari, daleko od toga, a u svjetske medije došao je tek nakon što se proširila vijest o njegovoj smrti. Posljednjeg dana oktobra, s navršenih 35 godina, Ganac je preminuo u bolnici u gradu Tema, 25 kilometara od glavnoga grada Accre, piše 24 sata.

Kad je riječ o uzroku smrti, informacije su vrlo šture, čak i ganski mediji oprezno navode kako je "preminuo nakon borbe s teškom bolešću", ne navodeći o kojoj i kakvoj bolesti se radi. Kopajući malo dublje, saznali smo i zašto... Naime, u dijelu Gane u kojem je i grad Tema, u kojem se Yakubu i rodio, već nekoliko mjeseci vlada epidemija misteriozne bolesti koja je "dohvatila" i bivšeg reprezentativca nacionalne selekcije. Bolest nema ni ime, zna se samo da pacijenti počnu iskašljavati krv i, kako je objašnjeno, "crnu masu nepoznatog porijekla", nakon čega uslijedi smrt.

"Vrijeme je da nam i Vlada pomogne, jer problem s kojim se suočavamo sve je veći, a rješenja nema. Sve više djece obolijeva i umire, ali ne radi se samo o djeci, umiru i odrasli. U bolnicama u koje ih dovedemo ne znaju što će s pacijentima, nemaju odgovarajuće lijekove i krajnje je vrijeme da se nešto poduzme", poručio je Hasana Ibrahim, predstavnik naroda Fulani, kojem je pripadao i Yakubu.

"Sve počne s glavoboljom, nastavlja se s bolovima u trbuhu, a zatim slijedi povraćanje krvi. Ubrzo nakon toga pacijenti umiru, a doktori ništa ne mogu poduzeti. Situacija je sve teža, bolest se širi, sve je više zaraženih i pomoć nam je neophodna", zavapio je Ibrahim.

Možda smrt poznatog nogometaša nešto pokrene po tom pitanju, možda se konačno nešto pokrene, budući da se o ovom bolesti govori, na nju se upozorava, još od avgusta. Abubakari Yakubu otišao je iz Gane kao 17-godišnjak u Ajaxovu omladinsku školu i u Holandiji se zadržao sljedećih deset godina. Od 1999. do 2004. igrao je za Ajax, u generaciji sa Zlatanom Ibrahimovićem i društvom, skupio 65 nastupa i dvaput osvojio prvenstvo. Nakon pet godina u Ajaxu, sljedećih pet proveo je u Vitesseu.

Nakon toga, nakon 2009., gubi mu se trag. Zna se još i da je bio na probi u Minhenu 1860, na kojoj nije prošao. Tad je imao 28 godina, no više nigdje nije igrao. Ostaje zapisano da je 16 puta nastupio za reprezentaciju Gane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.