NOGOMET

Elvir Rahimić za "Avaz": Ko je sve bio trener u reprezentaciji, mogu i ja!

Novi selektor će imati težak zadatak jer će morati obnoviti ekipu i uvesti nove igrače, a narod hoće rezultate

M. T.

2.11.2017


Ovakvi poput njega zaslužuju da ih se sjetimo češće, a ne samo onda kada vidimo da nam nedostaje u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. I opet ćemo konstatirati da je ogromna šteta što naš državni tim iz kojekakvih razloga nije više iskoristio Elvira Rahimića, fudbalera i čovjeka koji je svojom skromnošću, lojalnošću i žrtvovanjem osvojio ne samo navijače BiH već i hladnu Moskvu.

Rahimić se davno oprostio od naše reprezentacije, ostavivši je, nažalost, bez kvalitetnog nasljednika na poziciji zadnjeg veznog igrača. Živi i radi u Moskvi, s ambicijama da uskoro započne prvi trenerski posao.

- Još sam u Moskvi, radim s mlađim kategorijama u CSKA i ne žalim se. Radim s godištima 2003. i zadovoljan sam - kaže Rahimić.

Svakako, Elvir prati naše medije i zna koja je tema najaktuelnija – reprezentacija.

- Šta mogu reći nego podijeliti razočarenje navijača zbog propasti još jednih kvalifikacija. Pratio sam sve utakmice i stekao dojam da nam je forma previše varirala. Nije bilo sredine. Ključan je bio meč na Kipru, gdje su igrači pokazali dva lica. Igraš odlično, postigneš golove, a onda omogućiš protivniku da te pobijedi – priča Rahimić, koji je dodao da je naš najveći problem – glava:

- Za sve ovo što smo napravili, odnosno nismo, sami smo krivi. Kipar i Grčka nisu bolji od nas, ali smo, osim njih, imali protivnika u sebi, i to najvećeg.

Rahimić prati i aktuelnosti u vezi s izborom selektora.

- Vidim da se kuha. Čuo sam koji su kandidati, ali mislim da se teško može računati na Roberta Prosinečkog. On je u Azerbejdžanu imao odličan ugovor. Kada je riječ o ostalima, teško mi je nešto reći, jer ko god da to bude imat će zaista težak zadatak. Dolazi smjena generacija, dosta igrača je na zalasku karijere i taj novi selektor morat će napraviti novu ekipu, obnoviti reprezentaciju i krenuti s novim imenima. A u isto vrijeme narod hoće rezultat. Zato smatram da ga čeka stvarno težak posao – nastavio je Rahimić.

Elvir ima A licencu, no sljedeće godine namjerava krenuti po profi licencu koja bi mu omogućila da počne raditi kao trener.

- Ambicije su mi da idem stepenicu po stepenicu. Dugo radim kao trener s djecom i mislim da je vrijeme da krenem dalje. Nakon što dobijem licencu, nastojat ću naći neki klub ovdje. Ništa veliko, ali je bitno da počnem raditi. Već ima nekih kombinacija, pa ću vidjeti – govori legenda CSKA.

Hoćemo li ga nekad vidjeti u stručnom štabu reprezentacije?

- Hoćemo, ako Bog da. Zašto da ne? Bilo bi lijepo raditi u reprezentaciji, a sa A licencom koju imam mogu biti pomoćni trener. Kada vidim ko sve tu bude, mogu i ja. U svakom slučaju, morat će doći vrijeme i za mene, da pomognem koliko mogu, kao trener ili kao selektor – kaže Rahimić.

Oba sina mu u školi CSKA

Elvir je u Rusiji dugo bio sam jer mu je ostatak porodice bio u Njemačkoj, gdje su djeca pohađala školu. No, sada su svi u Moskvi.

- To je super. Upravo sam išao po djecu, pohađaju ovdje neku njemačku školu. Obojica su u CSKA, treniraju u mlađim kategorijama – kaže Rahimić koji, na pitanje kakvi su, kroz smijeh odgovara:

- Pa nisu loši. Stariji je 2002., a mlađi 2007. godište. A sada, šta će biti od njih, samo Bog dragi zna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.