NOGOMET

NSBiH peti u svijetu po visini kazni, ispred su Srbija i Albanija

Piše: A. SOKOLOVIĆ

8.11.2017

Svjetska nogometna federacija (FIFA) isporučila je jučer račun nacionalnim savezima, među njima i Nogometnom savezu BiH, za organizaciju i ponašanje navijača tokom utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. 

Bosna i Hercegovina je po visini kazni u samom svjetskom vrhu, na petom mjestu. A ispred BiH su samo Albanija, Argentina, Srbija i Grčka.   

Šest kazni

Nogometni savez BiH je ukupno kažnjen sa 141.500 švicarskih franaka, a "Avaz" je došao u posjed dokumenata FIFA-e, na kojima se može vidjeti tačan pregled disciplinskih kazni tokom kvalifikacija za Mundijal, u kojima je BiH završila na trećem mjestu bez plasmana u Rusiju, ali i  kažnjavana šest puta, kako zbog propusta u organizaciji, tako i zbog ponašanja navijača.

Svih šest kazni NSBiH. Svih šest kazni NSBiH

NSBiH je prvi put kažnjen protiv Estonije (12.500 CHF) zbog pirotehničkih sredstava i invazije dječaka koji dohvaćaju lopte na teren.

Druga kazna uslijedila je u Grčkoj, kada su "Zmajevi" u 95. minuti ostali bez pobjede (1:1), a i plasmana u Rusiju. Kasa NSBiH je zbog bakljade, bacanja predmeta i uništavanja stolica kažnjena sa 25.000 "švicaraca".

Treća kazna uslijedila je nakon meča protiv Gibraltara, gdje su naši navijači na stadion unijeli baklje. NSBiH je "lakši" za 26.500 CHF.

Trideset hiljada švicarskih franaka NSBiH je kažnjen ponovo protiv Grčke. Ukratko, zbog neodgovarajućeg ponašanja publike, ali i provokativnog transparenta.

Peta kazna uslijedila je na utakmici protiv Belgije. NSBiH je kažnjen 7.500 CHF zbog nepravilnog ponašanja publike i unošenja pirotehničkih sredstava na stadion Grbavica.

Posljednja kazna bila je najžešća. Igrali smo u Estoniji i pobijedili 2:1, a NSBiH je kažnjen 40.000 CHF. Razlog - neodgovarajuće ponašanje navijača (bakljada), koja je dovela da se produži prvo poluvrijeme i drugi dio počne sa zakašnjenjem.

Albanija prva 


Kada se saberu cifre za šest susreta od 10 u kvalifikacijama za Mundijal (samo četiri meča NSBiH nije kažnjen, op.a.), dobije se suma od 141.500 CHF.
 

Zanimljivo, na svih šest susreta FIFA je izdala upozorenje NSBiH. 

U kvalifikacijama za SP, najvišu kaznu morat će platiti Albanija (250.000 CHF), a ispred BiH su još samo Argentina (220.000 CHF), Srbija (210.500 CHF) i naš rival iz kvalifikacija koji sutra igra prvi meč baraža Grčka (142.000 CHF).

Dodajmo, da je Hrvatska kažnjena 58.000 CHF, Crna Gora 45.000, Makedonija 22.500, a Slovenija 5.000 CHF.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.